Barcelona i Catalunya es troben immersos en un episodi d’altes temperatures que s’allargarà fins dissabte. La calor ha anat a més de dia i també durant les hores nocturnes. De fet, la primera nit tòrrida de la temporada al centre de Barcelona ja ha arribat. A l’estació del Raval del Servei Meteorològic de Catalunya s’ha arribat als 25,4 graus i no s’han baixat dels 25,7 graus a les Drassanes o dels 25 a la Vila Olímpica a les estacions que gestiona Aemet.
Es parla de nit tòrrida quan la temperatura mínima de la nit i la matinada no davalla dels 25 graus. L’elevada temperatura nocturna, si va associada a molta humitat ambiental i poc vent (fet habitual a Barcelona i al litoral) fa que sigui realment complicat poder conciliar el son.
D’acord amb la previsió d’elevades temperatures en hores nocturnes, l’Ajuntament de Barcelona ja ha activat la fase d’alerta del Pla calor per nits tòrrides. L’alerta, segons ha informat el consistori, estarà activa les properes nits en previsió que aquesta situació es mantingui, com a mínim, fins diumenge.
Enguany les mínimes tòrrides arribaran més tard que els darrers anys a Barcelona
L’observatori meteorològic de Can Bruixa, situat al barri de les Corts, és un bon referent a l’hora d’analitzar l’evolució de la temperatura al llarg dels anys. Es tracta, a més, d’un observatori que disposa d’una sèrie força llarga, de 37 anys de registres ininterromputs.
Aquest divendres ja s’han registrat 25,2 graus de mínima en aquesta estació. La primera mínima tòrrida del 2024 ha arribat comparativament uns dies més tard que l’any 2023 (11 de juliol) però molt més tard que els anys 2022 i 2021 (15 i 13 de juny, respectivament).
L’interior de la ciutat de Barcelona és un dels punts de Catalunya on les temperatures nocturnes són més elevades al llarg de tot l’any. L’efecte illa de calor explica en bona mesura el perquè d’aquesta anomalia tèrmica: de dia el ciment, l’asfalt i les façanes dels edificis s’escalfen i aquesta escalfor es va alliberant lentament en hores nocturnes. Aquest fet dificulta que la temperatura nocturna pugui davallar amb facilitat i que s’enregistrin valors mínims clarament superiors als de zones més obertes de la perifèria de la ciutat.
Les nits tòrrides cada cop arriben abans i són més freqüents
Si analitzem la data d’arribada de la primera temperatura mínima tòrrida a Can Bruixa (registrada entre les 0 i les 23.59 h), podem comprovar que s’ha anat avançant amb el temps.
Si a finals de la dècada dels 80 les primeres nits tòrrides apareixien de mitjana cap el dia 205 (cap al 23 o 24 de juliol), actualment ho fan uns 20 dies abans, durant la primera setmana de juliol.
A més, el nombre de nits tòrrides, igual que el nombre de nits tropicals, també s’han incrementat amb el pas de les dècades al centre de Barcelona. Cal destacar sobretot les dades de l’estiu del 2022: 132 mínimes tropicals (> 20ºC), de les quals 46 són tòrrides (> 25 ºC).
Convé tenir present que els darrers dos anys hem viscut estius extraodinàriamnet calorosos. L’estiu del 2023 va ser el tercer més càlid mai registrat a l’Observatori Fabra, amb una temperatura mitjana (juny-juliol-agost) de 25 ºC. Va col·locar-se darrere l’estiu del 2022, el segon més càlid i amb una mitjana de 26,2 ºC. L’estiu més càlid mai viscut a l’Observatori Fabra va ser el del 2003, amb una mitjana de 26,7 ºC. La mitjana del període 1991-2023 és de 23,4 ºC.
Les nits tòrrides també arriben a l’Observatori Fabra
L’Observatori Fabra, situat a 413 metres d’altura i lluny de la trama urbana de Barcelona, no es veu afectat per l’efecte illa de calor. En aquest punt de Barcelona la temperatura mínima acostuma a ser més baixa que a l’interior de la ciutat.
Les dades d’aquest observatori, però, van en la mateixa línia que les de Can Bruixa: cada cop hi ha més mínimes elevades, sobretot més mínimes tropicals. Els darrers anys també han anat a més les nits tòrrides en aquest punt elevat de la ciutat.