Som a punt de cloure l’octubre més càlid mai registrat a la ciutat de Barcelona i a bona part de Catalunya. La calor anòmala té data de caducitat, però el cert és que els models no acaben de mostrar allò que tots voldríem: un descens clar i sobtat de la temperatura, a banda evidentment de l’arribada de la pluja, més necessària que mai.
Es talla l’entrada d’aire saharià, però no n’arriba cap de polar
Si bé és cert que la temperatura ja ha baixat notablement a Barcelona i el litoral des de mitjans de la setmana passada, gràcies a l’entrada del vent humit i més fresc del sud, el termòmetre encara registra valors superiors als que serien habituals a tocar el mes de novembre. El descens tèrmic també s’ha notat terra endins i als Pirineus, per bé que en menor mesura i sobretot en el cas de les mínimes.
Els mapes a curt termini anuncien clarament el tall l’entrada d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica cap al continent europeu a partir de Tots Sants. La massa més càlida s’anirà retirant de mica en mica cap a l’est d’Europa i també quedarà restringida a latituds inferiors a la nostra. A partir de llavors ens veurem afectats per una massa més temperada (més fresca) procedent de l’atlàntic.
Tot i aquest escenari no s’entreveu ara per ara a mitjà termini —com a mínim a 15 dies vista— l’arribada de cap massa d’aire més freda procedent de latituds altes a causa de la persistència d’un extens anticicló damunt de Catalunya i el sud d’Europa. Les borrasques atlàntiques i l’aire més fred quedaran restringits a latituds superiors a la nostra.
El meteograma de Barcelona, el qual compara la temperatura mitjana normal a uns 1.500 m(línia vermella) respecte a la prevista a aquesta altura (línia blanca) confirma aquest intent de normalització de la temperatura a partir de Tots Sants. Malgrat això, el descens no és clar ni contundent i, fins i tot, les darreres sortides del model insinuen repunts a l’alça en dies posteriors.
Novembre suau a Catalunya i Europa
Els models estacionals, tant l’americà (NOAA) com l’europeu continuen apuntant un novembre més càlid del normal.
Si ens fixem també en la previsió setmanal del model ECMWF podem comprovar que, segons models actuals, no hi hauria cap setmana de novembre clarament “freda” ni a Catalunya ni a bona part d’Europa.
La segona quinzena del mes de novembre podria ser més normal pel que fa el termòmetre al continent europeu. A Catalunya, només la darrera setmana del mes de novembre podria portar-nos temperatures habituals per a les dates.
Arribarà la pluja a Barcelona i a Catalunya?
De moment les opcions de veure ploure a Barcelona i Catalunya aniran comptades. A curt termini cal destacar el pas d’un front la nit de dilluns a dimarts, el qual podrà regar bé només la cara sud dels Pirineus occidental. A la resta, també a Barcelona, es preveu algun xàfec curt i poca cosa més.
Si ens fixem en l’anomalia setmanal de precipitació del model centreuropeu podem comprovar que la primera setmana de novembre (31/10 al 7/11) serà més seca de l’habitual al sud d’Europa i Catalunya, fet que corrobora la presència d’un escut anticiclònic en aquest àmbit.
anomalia de precipitació (31/10 al 7/11) Anomalia de precipitació (7/11 al 14/11)
La segona setmana del novembre podria ser més normal pel que fa a pluja a casa nostra, fet que obre la possiblitat a la presència d’algun episodi de pluja a Catalunya.
Els models són més optimistes de cara a la tercera i quarta setmana del mes de novembre. Anuncien que podria ser normal pel que fa a precipitació o fins i tot més plujoses a la zona marítima, a tocar la costa de l’est peninsular.
Això podria fer-nos pensar en la possibilitat d’algun episodi de llevant o xaloc, fruit de la presència de borrasques o bosses d’aire fred en altura a la Mediterrani occidental.