Malgrat que encara queden unes setmanes per acabar l’any ja és oficial: el 2023 acabarà sent l’any més càlid registrat a la Terra de la història recent. Aquest dimecres ho ha comunicat el Servei de Canvi Climàtic, de Copernicus (Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini). Ara bé, aquest no ha estat l’únic rècord que s’ha donat a conèixer.
La temperatura del planeta va clarament a l’alça a causa del canvi climàtic d’origen antropogènic. Això és una realitat coneguda per tothom des de fa anys i que, cada vegada, ho notem d’una manera més evident. No hi ha dubte: la Terra s’escalfa.
Novembre de rècord al conjunt del planeta
El mes de novembre ha estat rècord pel que fa a la temperatura mitjana del planeta. Des que es tenen dades (any 1850) no hi havia hagut mai un onzè mes de l’any amb un registre tan elevat com els 14,22 ºC d’aquesta vegada.
Això suposa una anomalia de 0,85 ºC respecte del període de referència 1991-2020 i queda més de tres dècimes per sobre de l’anterior rècord, del novembre del 2020. Si es compara amb el període preindustrial (1850-1900), l’anomalia és encara més marcada, de fins a 1,75 ºC.
Una tardor sense precedents
La tardor boreal 2023 també ha esdevingut la més càlida de tot el període instrumental. La temperatura mitjana s’ha situat en 15,30 ºC, i això és 0,88 ºC per sobre del que marca la mitjana climàtica.
Si ens focalitzem al continent europeu, aquesta tardor ha estat la segona més càlida. Això sí, ha quedat a només tres centèsimes de grau de la més càlida de totes, la de l’any 2020. És un comportament molt similar al que s’ha observat a Barcelona.
El 2023 encapçalarà el podi dels anys més càlids
El fet d’haver anat repetint anomalies de temperatura positives tan notables al llarg de tot l’any ha comportat que el 2023 lideri el rànquing dels anys més càlids registrats. Sis mesos d’enguany han estat els més càlids mesurats, i dues estacions (estiu i tardor) han trencat també aquest rècord al conjunt del planeta.
Malgrat que encara queden unes setmanes per acabar-lo, el Servei de Canvi Climàtic europeu ja no té cap dubte en assegurar que el 2023 tindrà el dubtós honor d’aconseguir la temperatura mitjana anual planetària més elevada de la història recent.