Foto: Alfons Puertas

Protecció Civil ha activat la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya, el Ventcat, davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) d’un episodi de fortes ratxes de vent aquest dilluns al migdia, sobretot al prelitoral central.

Quines comarques són les més afectades?

Segons el SMC, fins a la 1 de la matinada les ratxes poden superar els 72 km/h a la major part de Catalunya. Les ventades afectaran en especial les comarques de l’Alt i Baix Camp, i també l’Alt Penedès des d’aquest matí i fins al migdia. A la tarda i fins a les 19 h, el vent es concentrarà sobretot al litoral central i la Catalunya central i als Pirineus. Des del vespre i fins a la matinada les comarques on bufarà el vent més fort seran l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Pallars Sobirà, Ripollès i Solsonès.

El vent bufarà de component nord i oest. Al Pirineu, el llindar d’avís és probable que se superi sobretot a les cotes altes i a l’Alt Empordà, a l’extrem nord de la comarca.

Extremar preocupacions

Protecció Civil demanar extremar les precaucions en la conducció i també en totes les activitats que es facin a l’aire lliure, evitant les zones boscoses on podrien caure branques o arbres.

Pel que fa a les ciutats, diu que cal extremar les precaucions amb la possible caiguda d’elements estructurals i objectes nadalencs a la via pública. Preventivament es demana als ciutadans que retirin de façanes i balcons els elements que puguin quedar inestables i caure pel vent. Protecció Civil alerta que no és segur protegir-se darrere de murs o cartells publicitaris si no són estables.

La Generalitat demana als ciutadans seguir l’evolució del temps i les incidències als perfils de Twitter del @meteocat i d’@emergenciescat.