font sense aigua

A Barcelona hi ha 325 fonts decoratives en desús des del 2023 per la sequera. Es tracta de fonts ornamentals, llacs i cascades que en un 70 % no tenen aigua perquè el decret de sequera va obligar a buidar-les quan va entrar en vigor la fase d’emergència. Només s’han mantingut plenes les fonts que serveixen d’hàbitat per a fauna.

Actualment, el sistema Ter-Llobregat, on s’inclou l’àrea metropolitana de Barcelona, està al 29,5 % amb 180 hm³ i continua, per tant, en fase d’alerta. En aquesta situació, segons reiteren fonts del govern català a betevé, el Pla de sequera prohibeix que s’omplin de fonts ornamentals amb qualsevol tipus d’aigua, ja sigui aigua de xarxa o freàtica. Algunes de les fonts més representatives de la ciutat que ara mateix no tenen aigua són la Font Màgica de Montjuïc, les cascades de l’avinguda de Maria Cristina o les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya.

Un important reclam turístic que no es pot visitar

La font decorativa que més es troba a faltar és la Font Màgica de Montjuïc. Es tracta de la més famosa i reconeguda de la ciutat i sens dubte un reclam turístic per a més de dos milions de persones a l’any que la visiten quan està operativa per les coreografies de música, aigua i llum que es poden viure en directe. Per això, el sector comercial de la ciutat obre el debat sobre la necessitat de posar en marxa un altre cop aquest element decoratiu.

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat abordaran aquesta possibilitat els propers mesos, tot i que el decret de sequera aprovat el febrer del 2023 especifica que a partir de la fase d’alerta està prohibit omplir o reomplir fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua. Tot i això, el consistori insisteix que l’aigua freàtica de la ciutat no és potable. I recorda al govern català que s’ha pogut usar aquest tipus d’aigua com a reg, inclús durant la fase d’emergència.

Un altre argument per reactivar l’ús de les fonts ornamentals és que les fonts decoratives no serveixen només per guarnir la ciutat. També s’utilitzen en moments de calor extrem com a refugi climàtic.

L’altra font màgica

Però la font de l’avinguda de la Reina Maria Cristina no és l’única font màgica que hi ha a la ciutat. Al barri de Canyelles n’hi ha una de més modesta però no menys significativa, sobretot per als veïns de Nou Barris. Es tracta de la Font Màgica de Manuel de Falla, dissenyada per l’arquitecte Pedro Barragan. La pandèmia, algunes avaries i el decret de sequera n’han impossibilitat la reobertura, una demanda que fa temps que els veïns plantegen.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a