Si fa un mes ja no hi havia dubte, aquest dimarts el Servei Europeu de Canvi Climàtic ha confirmat la notícia. Des que hi ha dades, l’any 1850, no s’havia registrat un any tan càlid al conjunt del planeta com aquest proppassat 2023.

El 2023 passa per davant del 2016

La temperatura mitjana planetària ha estat de 14,98 ºC. Això és 0,17 ºC per sobre del rècord anterior, que era de l’any 2016.

L’anomalia de temperatura respecte al període climàtic actual (1991-2020) ha estat de +0,6 ºC. Ara bé, si es compara amb el període preindustrial (1850-1900) la diferència és molt més marcada, de fins a +1,48 ºC.

Aquest registre de temperatura tan elevat ha estat com a conseqüència de molts mesos amb una temperatura clarament per sobre de la mitjana. Tots els mesos entre juny i desembre del 2023 van ser de rècord. Setembre va ser el mes que més va despuntar, amb una desviació respecte al període 1991-2020 que es va acostar al grau (+0,93 ºC).

A Barcelona, Catalunya i Europa, ha estat el segon més càlid

Si posem el focus a Europa, la situació no és gaire diferent. L’any 2023 es troba al podi dels més càlids amb una anomalia d’1,02 ºC respecte al període 1991-2020, poc per darrere del 2020, que l’encapçala.

En el global del continent, hi ha hagut 11 dels 12 mesos amb una temperatura mitjana per sobre del que marca la mitjana. A més, el setembre del 2023 va ser el més càlid des que hi ha registres.

A Barcelona i a Catalunya, també ha estat el segon any més càlid, per darrere del 2022.

També el mar ha estat més calent del compte

La temperatura elevada de l’aire s’ha traduït en un mar més càlid del compte. Les diverses onades de calor marines i l’inici d’El Niño a principis de juliol ha portat a registrar rècords de la temperatura marítima mitjana planetària tots els mesos entre abril i desembre.

La major contribució a la desviació tan marcada de la temperatura de l’aigua del mar ha estat de l’Atlàntic nord. Allà, hi ha hagut registres molt per sobre del normal, fins al punt que el 31 d’agost es va arribar als 25,19 ºC, gairebé quatre dècimes per sobre del rècord anterior del setembre del 2022 (24,81 ºC).

Molt poc gel als pols

L’extensió de gel marítim a l’Àrtic i a l’Antàrtida també han patit les conseqüències de la desviació tan marcada de la temperatura al llarg del 2023.

En el cas de l’Àrtic, ha estat un any amb poc gel, però sense assolir rècords. El màxim anual, que se sol registrar el mes de març, va ser el quart començant per la cua. Per la seva banda, la mínima anual, que té lloc al setembre, va ser el sisè mes amb un registre més baix de la sèrie.

Pel que fa a l’Antàrtida, la situació ha estat diferent. Hi ha hagut vuit mesos en què s’ha anotat el registre més baix per l’època de l’any. A més, al mes de febrer es va donar l’extensió mínima mesurada des que hi ha dades.

Comparteix a: