Una imatge icònica, la d’un jugador amb les mans al cap abans d’un moment fatídic. Gianluca Vialli va saber abans que ningú que aquell xut de Ronald Koeman a Wembley acabaria en gol. La primera Copa d’Europa del Barça, va poder acabar en mans de la Sampdoria, si alguna de les ocasions de l’italià hagués acabat a la xarxa de Zubi.

Un clàssic ‘bomber’ italià i un dels artífex de la millor Sampdoria de sempre. Així era Gianluca Vialli, un acròbata del gol que va marcar una època a la Serie A i al Chelsea.

Però abans de tot això, el jove Vialli va fer les seves primeres pases a la Cremonense, a Segona Divisió. 55 gols en tres temporades van ser suficients per què la Sampdoria es fixés en ell. A l’equip genovés hi va aterrar el 1984, on ja l’esperava el seu gran company de vida futbolística: Roberto Mancini.

Amb el conjunt de la Liguria, Vialli faria història. En vuit anys, va marcar 215 gols a més de deixar a les vitrines del club la primera (i única) Serie A de la Samp, una Recopa i una final de la Champions. 

Després de fer història a Gènova, la Juventus el va recaptar. A Torí, Vialli es consagraria com una figura de llegenda a Itàlia, deixant gols pel record i alçant-se amb la Copa de la UEFA i la Copa d’Europa de l’any 1996 com a capità ‘bianconero’. 

Amb tot fet al seu país, va fer les maletes cap a Londres. ‘Stradivialli’ va ser un dels primers estrangers del Chelsea, on va deixar les seves darreres grans actuacions com a davanter abans de convertir-se en entrenador-jugador a Stamford Bridge. 

Una breu trajectòria a les banquetes l’acabaria allunyant del futbol després de la seva retirada, però la vida va regalar-li un últim ball a Vialli. El 2021, de la mà del seu amic Roberto Mancini, tots dos van fer campiona d’Europa la selecció italiana a Wembley. 

Al mateix escenari on van caure en una final de la Champions, van deixar-nos una abraçada que és el símbol de l’última gesta de ‘l’azzurra’ i l’últim record sobre la gespa de Gianluca Vialli, l’etern acròbata del gol.