vaga 30 maig port olimpic barcelona
Foto: Lluís Sibils (ACN)

La Copa Amèrica de vela ha de servir per posar en agenda l’economia blava a Barcelona, aquella vinculada al mar i amb una clara aposta per la sostenibilitat dels oceans. La responsable d’impulsar aquesta economia a Barcelona, Anna Majó, explica que, si bé per les Olimpíades Barcelona es va obrir al mar amb les platges, pensant més en el turisme, “ara entrem a l’aigua per veure com el mar pot ser també un motor econòmic“.

Pels JJOO, Barcelona es va obrir al mar amb les platges, pensant més en el turisme, però ara entrem al mar per entendre’l com un motor econòmic de sostenibilitat”
Anna Majó, responsable

Dins de l’anomenada economia blava hi ha activitat portuària, com el transport de mercaderies i de passatgers, la logística, la reparació i el manteniment d’embarcacions, la pesca i activitats d’oci, però també tot el món acadèmic i de recerca i investigació dels ecosistemes marins. La gran feina és, d’una banda, afavorir l’aparició d’empreses nascudes amb una clara visió de sostenibilitat i innovació i, de l’altra, empènyer empreses del sector marítim cap a la sostenibilitat i el respecte als fons marins.

Barcelona, en espera de ser capital mundial de l’economia blava

Barcelona ha presentat candidatura per ser capital de la Dècada dels Oceans de la Unesco, una capitalitat de l’economia blava mundial. És la primera ciutat que s’hi presenta i, per ara, l’única. Sabrà si se li concedeix abans que acabi l’any i començaria a exercir-la el 2025 i fins al 2030 com a mínim. Per ara, la Copa Amèrica servirà sobretot per exposar la innovació tecnològica aplicada al mar i els esports aquàtics, tots dos sectors de l’economia blava.

12.600 llocs de treball en economia blava

El cas és que l’economia blava a Barcelona té una estratègia força recent: l’Ajuntament la va aprovar l’octubre del 2021 i a través de Barcelona Activa, conjuntament amb el Port, les universitats i empreses, es va marcar fer créixer l’ocupació en aquest sector, que ara genera 12.600 llocs de treball en economia blava a Barcelona. Majó és la directora de Sectors Estratègics i d’Innovació de Barcelona Activa i explica que s’ofereix formació a la ciutadania i es facilita la creació d’empreses de l’economia blava. Per ara n’hi ha 1.200 a la ciutat amb aquesta etiqueta.

Les infraestructures per desplegar aquesta nova economia centrada en el mar també són clau, com és el Port Olímpic, que ha de ser el pol d’empreses d’aquest tipus, a més del Port Vell i la creació del BISC (Barcelona International Sailing Center) al Parc del Fòrum.

“L’economia blava només ha fet un primer pas”

L’economia blava a Barcelona ha fet un primer pas i això encara deixa més clar que hem de seguir aquesta singladura, perquè tenim tots els astres alineats perquè això sigui un sector estratègic“. I conclou amb una mirada al futur i al mar: “El que hem de fer és una ciutat resilient que respecti el mar, perquè és el que ens dona la vida, i que permeti ser també un sector econòmic”.