Les obres de reurbanització del carrer de Piquer, al Poble-sec, han destapat per primera vegada l’accés del que podria ser el refugi antiaeri 410. L’estructura defensiva s’inclou al catàleg de refugis del 1938 però no hi havia, fins ara, cap document o imatge que n’acredités l’existència. La troballa es va fer al gener i, des de llavors, els arqueòlegs municipals estan excavant i documentant l’entrada al refugi.
Els arqueòlegs treballen per confirmar que es tracta del refugi 410
Fins ara els treballs s’han centrat en la galeria d’entrada a l’estructura defensiva. En destaca la coberta, constituïda per una volta de formigó encofrat i els 35 graons de maó de l’escala. Aquesta baixada comunica el carrer amb la part interna del refugi, que està tapiada.
Per continuar amb les tasques de documentació, els arqueòlegs hauran d’enderrocar la paret que separa la galeria d’accés al refugi de l’interior. Però per fer-ho caldrà acreditar que l’estructura és prou segura. D’això se n’encarregarà la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra les properes setmanes.
Quan els arqueòlegs finalitzin el treball de camp redactaran la memòria de la investigació que inclou l’estudi dels materials trobats. Aquesta feina es podria allargar uns dos anys, però no caldrà fer-la sobre el terreny.
La troballa no afectarà el calendari d’obres del carrer de Piquer
Els treballs de reurbanització del carrer de Piquer van començar a l’estiu i serviran per ampliar les voreres i eliminar un carril d’aparcament de la via. La reforma té un cost de més de dos milions d’euros. Segons ha explicat a betevé el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, el refugi descobert no farà variar el termini d’execució de l’obra, que està previst que acabi a l’abril.
De fet, un cop els arqueòlegs hagin documentat i excavat el refugi, no serà visitable. Es tapiarà de nou i es pavimentarà el carrer.