Al subsol de Barcelona hi podria haver uns 2.000 refugis antiaeris construïts durant la Guerra Civil. Segons el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament, és una xifra aproximada que pot variar de centenars, ja que és la resultant de sumar els amagatalls públics i els cavats per iniciativa particular. En aquest últim cas, les mides dels refugis són molt diverses i la majoria estan sense documentar.

Set de cada 10, en mal estat

Josep Pujades, cap del Servei d’Arqueologia, explica que no es busquen refugis expressament, sinó que s’aprofita quan hi ha obres per mirar si apareixen les galeries que hi ha documentades al cens que es va fer l’any 1938. Segons Pujades, hi ha vegades que no s’acaba trobant l’amagatall perquè “o bé no es va arribar a fer mai o bé es va deixar a mitges”.

mapa refugis antiaeris

Pujades explica que, tot i que en molts casos el veïnat en demana la conservació per fer-hi visites guiades, no sempre és possible pel mal estat de conservació del refugi. És el cas de les galeries trobades al barri de Can Peguera, on hi ha risc de despreniments.

Barcelona, seu del primer congrés de refugis

El març del 2023 Barcelona acollirà el primer congrés internacional de refugis, que se celebrarà a la Model de Barcelona. Segons fonts municipals, la ciutat servirà per comparar el tractament i la conservació que els diferents municipis fan dels seus refugis.

Per a aquesta cita, la idea és tenir enllestits uns nou recorreguts en 3D de diversos refugis, una documentació gràfica que, segons Xavier Maese, del Servei d’Arqueologia, s’afegirà a la que ja hi ha abocada a la pàgina web Ciutat de Refugis, que s’actualitza amb cada descoberta.

Visites guiades a dos refugis més el 2023

Actualment hi ha dos refugis antiaeris que es poden visitar regularment: el refugi de la plaça del Diamant, a Gràcia, i el 307, al Poble-sec. Està previst però que de cara a l’any que ve s’hi puguin afegir el de la Torre de la Sagrera i el de la plaça de la Revolució.