Alumnes de 3r d’ESO de l’Institut Joan Salvat-Papasseit de la Barceloneta han fet al llarg de tot aquest curs un treball d’investigació per conèixer l’ofici dels pescadors del barri, així com la relació que tenen els veïns amb el mar. I, per fer aquest treball, han entrevistat pescadors jubilats que viuen al barri, unes entrevistes que els han servit per entendre les interioritats i la duresa de l’ofici de pescadors i per saber què ha representat i representa el sector per a la Barceloneta.

Entre altres coses, l’alumnat ha descobert que durant la dècada dels setanta al barri hi havia unes 1.300 persones que vivien de la pesca i que ara en són unes 300.

Memòria històrica a través de la memòria oral

A més de les entrevistes a antics pescadors de la Barceloneta, els joves han visitat el moll i la llotja. Totes aquestes activitats estan incloses en el projecte Memòria del moll. Joan Carbonell, professor de l’Institut Joan Salvat-Papasseit i coordinador del projecte, explica que “amb aquest treball volíem treballar la memòria històrica a través dels testimonis orals d’antics pescadors i ho hem compaginat amb el currículum escolar del curs, ja que parlem de sectors econòmics”.

La pesca, un ofici que no sedueix els joves

La majoria dels joves que han participat en aquest treball no es veuen en un futur treballant de pescadors. Aquest és el cas d’en Daniel Mateos Juárez, la Isabela Mayorga Muñoz i la Júlia Ramos Nicolés. Tots tres han descobert la duresa de la feina, però no han estat els únics aprenentatges que n’han estret.

A la Isabel també la va sorprendre “el temps que passaven a fora. Podien ser mesos i es perdien esdeveniments familiars importants”. A la Júlia, en canvi, li va cridar molt l’atenció “les poques dones pescadores que hi havia”. El cas d’en Daniel és especial: “Tota la meva família, per part de mare, es dedica a la pesca, però jo no m’hi veig”.

De treball escolar a exposició

Els resultats d’aquest projecte es recullen en una exposició a la Casa de la Barceloneta 1761, que es pot veure fins a finals de juliol. “Memòria del moll” és la primera col·laboració entre l’Institut Joan Salvat-Papasseit i la Casa de la Barceloneta 1761. Tenint en compte els bons resultats, no en descarten més.

La mostra està formada per set plafons en què es mostren diferents aspectes que s’han estudiat en el treball escolar. A més a més, també s’ha aprofitat per enregistrar tant les entrevistes com les visites al moll i a la llotja per recollir-ho tot en un documental.