Els veïns del Camp de l'Arpa demanen que el refugi de la Guerra Civil que es va descobrir el desembre passat al carrer del Ripollès, esdevingui un espai museïtzat. Creuen que donaria un valor afegit al barri. MIQUEL CATASÚS, AV Clot - Camp de l'Arpa "Ens agradaria que s'hagués estudiat alguna solució perquè fos visitable de forma habitual perquè creiem que és un tema de memòria històrica que seria interessant que les escoles i la gent del barri interessada pogués visitar-lo." L'Ajuntament, però, descarta obrir-lo al públic per motius de seguretat. El refugi està a més de set metres i això afecta la ventilació. A més, un altre motiu és que només té un accés obert. LOURDES FORCADES, arqueòloga "L'altre accés que hem descobert està al carrer de dalt, al carrer de Besalú i sí que sabem exactament on és, perquè s'hi ha fet un escàner però passa la carretera per damunt i no està obert. Per motius de seguretat no es pot visitar lliurement." De moment, l'Ajuntament proposa visitar-lo en grups reduïts als veïns que hi estigui interessats. Per això, hi farà una actuació mínima que permetrà que es facin visites puntals. Els veïns, però, ja han avançat que demanaran un projecte més ambiciós.

L’Ajuntament farà una actuació mínima al refugi de la Guerra Civil descobert amb motiu de les obres que s’estan fent al carrer del Ripollès. El 12 de novembre de 2014 es va iniciar el seguiment de l’espai, que el Servei d’Arqueologia de Barcelona ja tenia documentat com a refugi 173. L’entrada estava coberta de runa perquè es va segellar un cop acabada la Guerra Civil. Un cop retirat el tapiat, els tècnics del Servei d’Arqueologia  i la Unitat de Subsòl dels Mossos d’Esquadra van constatar que la troballa estava totalment intacta. Es tracta d’un conjunt de galeries d’un centenar de metres amb un accés de 14 metres de llargada i una profunditat de sis metres.

A principi de març un equip de BTV va poder baixar al refugi, on es van trobar un bon estat de les restes i diversos elements de ferro com olles, llaunes i cubells. També algunes inscripcions a les parets a favor dels partits i sindicats d’esquerres. La investigadora que ha dirigit els treballs, Lourdes Forcades, assegura que els mateixos constructors del refugi van ser els qui van realitzar les inscripcions a les parets a favor dels sindicats. “Ho van fer els mateixos constructors del refugi en el moment de ficar el totxo. Perquè es veu que són ditades i que s’han hagut de fer quan la pasta estava fresca, en el moment de l’arrebossat”, ha assegurat.

No s’obrirà al públic per visitar-lo

En principi aquest refugi no s’obrirà al públic, tal com passa amb d’altres que hi ha a la ciutat on es programen visites, com el de la plaça del Diamant o el 307 del carrer Nou de la Rambla. Els tècnics creuen que el refugi del Camp de l’Arpa del Clot es va quedar a mig fer, amb una única via d’accés, i no compleix amb les mesures de seguretat necessàries. En ocasions especials, i de forma puntual i amb cites concertades, les entitats del barri que ho demanin sí que podran visitar-lo.

Tot i aquesta negativa inicial, els veïns reclamen que s’hi faci una actuació més ambiciosa que permeti visitar-lo lliurement i que aporti valor afegit al barri.