L'avi del Xavier va començar en el negoci del cafè per l'interès del govern de Sao Paulo, al Brasil, d'introduir els seus cafès a Europa. Fins aleshores, el cafè provenia d'Àfrica, principalment de les colònies portugueses i espanyoles. L'any 1929, amb l'Exposició Internacional, van presentar el cafè brasiler a Barcelona. XAVIER DE ERAUSQUIN, Bracafé "El meu avi va ser el lligam espanyol d'aquests senyors del Brasil. Van coincidir en un viatge, en un vaixell, i van contactar en el mateix vaixell per portar els seus negocis a Espanya." Amb l'arribada de la Guerra Civil el negoci del cafè se'n va ressentir, però, un cop va acabar, la situació va canviar radicalment. XAVIER DE ERAUSQUIN, Bracafé "La importació de cafè es declara comerç d'estat, per tant, no es pot importar directament i llavors, l'existència d'aquest negoci perd tot el sentit. Llavors, els propietaris decideixen tancar l'empresa però el meu avi els va oferir comprar l'empresa perquè aquesta ja havia agafat un nom i ja els coneixien establiments de tot Espanya, de Madrid, Sevilla, València, Saragossa, Bilbao." A la seu de l'empresa, al barri de Sant Antoni, és on es torra tot el cafè que es distribueix i consumeix a la península. El mateix Xavier, descendent del fundador de la marca, fa 15 anys que explica la història d'aquesta torrefactora i del negoci del cafè a través de visites guiades. Un recorregut ple de fets curiosos. Un dels que explica és que durant l'Exposició Internacional de 1929, i per donar a conèixer la qualitat del cafè del Brasil a Barcelona, se'n van distribuir gratuïtament més d'un milió de tasses.

El cafè del Brasil va entrar a la península a través de Barcelona. L’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 va servir per presentar el producte. En aquella ocasió se’n van distribuir més d’un milió de tasses gratuïtament. La torrefactora encara treballa al carrer del Comte d’Urgell, des d’on la marca Bracafé distribueix a tot l’estat.

Des que Xavier de Erausquin, nét del fundador, es va incorporar a l’empresa ara fa 15 anys, va començar a fer visites guiades. Quan va engegar el programa El comerç a les escoles s’hi va incorporar de seguida. En aquesta ocasió el visiten els alumnes del Centre d’Estudis Politècnics.