Des de fa temps a l’ACIDH hi ha grups de teatre extraescolars, però ara els han incorporat en la formació. Els nois de l’entitat, que ajuda joves amb intel·ligència límit, faran teràpia a través d’aquest art. JOSE ANTONIO GONZÁLEZ, alumne de l’ACIDH “No m’agrada parlar gaire i aquí amb aquestes classes estic aprenent a deixar-me anar.” El taller de teatre l’imparteix l’actor Toni Albà. L'objectiu és provocar-los i fer-los interpretar qualsevol cosa amb el cos, sense cap límit. TONI ALBÀ, professor de teatre “El fet de treballar amb persones que tenen una càrrega suplementària, de comportament social, de limitacions que han vingut donades per un escac que pateixen de la societat cap a ells, és una oportunitat per poder experimentar amb ells, per intentar trencar això.” Els alumnes que fan teatre són els que es formen per ser auxiliars d’administració o hostaleria. La idea és que aquests joves, a través de la interpretació, guanyin habilitats socials. EDUARD BALLESTER, gerent de l’ACIDH “El teatre us podeu imaginar com pot ajudar amb el tema de la comunicació, de la seguretat, de l’assertivitat.” SARA GONZÁLEZ, alumna de l’ACIDH “Quan anem a un client o en algun lloc, ser nosaltres mateixos sense tenir cap vergonya.” Aquesta formació es fa una vegada a la setmana i durarà tres mesos. Tot i això, l’ACIDH espera que el projecte tingui continuïtat.

Desenvolupar les habilitats socials d’alumnes amb intel·ligència límit perquè millorin les relacions que mantenen amb la resta de la societat és un dels objectius més importants de l’ACIDH. Ja fa temps que els alumnes de l’entitat poden escollir les arts escèniques com a extraescolar, però ara l’entitat les ha incorporat al currículum ordinari. Passen a ser, doncs, una eina més per millorar les seves habilitats socials.

El taller està destinat als estudiants del programa de formació inicial per ser auxiliars d’administració o hostaleria. La idea és que els ajudi a perdre la vergonya a l’hora d’incorporar-se al món laboral, ja sigui a l’hora d’encarar una entrevista de feina o tractar amb un client. Segons Eduard Ballester, gerent de l’entitat, “el teatre pot ajudar en el tema de la comunicació, de la seguretat i de l’assertivitat”. Precisament els alumnes ja han assistit a dues sessions del nou curs de teatre i un d’ells, el Jose Antonio González, assegura que ja l’està ajudant a expressar-se: “No m’agrada parlar gaire i aquí amb aquestes classes estic aprenent a deixar-me anar”. Per la Sara González, el més important és el que aprendran de cara al seu futur laboral. “Quan anem a un client o en algun lloc, ser nosaltres mateixos sense tenir gens de vergonya”, diu.

L’actor Toni Albà s’ha involucrat en el projecte d’aquesta entitat. De fet, ja hi ha actuat alguna vegada i fins i tot n’ha utilitzat el teatre per assajar alguna obra. És el professor del curs i pretén que els alumnes entenguin que el teatre és com una teràpia per als joves; un joc que els permet explorar totes les seves possibilitats. Per això els ha explicat què és un actor i com pinta en un llenç en blanc allò que vol interpretar. Partint d’aquesta premissa, els provoca per fer qualsevol cosa amb el cos sense que hi hagi cap límit. Segons Albà,“el fet de treballar amb persones que tenen una càrrega suplementària, de comportament social, de limitacions que han vingut donades per un escac que pateixen de la societat cap a ells, és una oportunitat per poder experimentar amb ells, per intentar trencar això”.

Aquesta formació es fa una vegada a la setmana i durarà tres mesos. Al final no hi haurà cap obra de teatre a interpretar, sinó que cadascun dels alumnes haurà crescut com a persona, deixant-se anar amb aquestes classes. L’ACIDH espera que el projecte tingui continuïtat.