La basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, al cor del Gòtic, és l’església més antiga de la ciutat. Conté una mostra àmplia d’elements culturals d’arrel religiosa. A través d’aquests, es pot resseguir la història de la ciutat des del segle I fins a l’actualitat. ARMAND PUIG, rector de la basílica dels Sants Màrtirs Sant Just i Pastor "Un podria entrar aquí dintre i asseure’s i que els hi expliquem la història de Barcelona a través del que la història ha deixat en aquesta basílica." Fa quatre anys aquest patrimoni es va veure incrementat en descobrir una pica baptismal visigòtica i també uns frescos sobre la passió de Crist de Miravent, a la capella del Santíssim. Aquesta capella, a més, inclou, des de fa poc, un altre atractiu. ARMAND PUIG, rector de la basílica dels Sants Màrtirs Sant Just i Pastor "El pintor i gran artista Perico Pastor li vaig demanar si podria fer dues teles que les tenim aquí penjades també que són el Magnà i la multiplicació dels pans, que són símbols de l’Eucaristia." I precisament per aquesta riquesa patrimonial, la basílica ha estat inclosa en les activitats organitzades per Catalonia Sacra. Una iniciativa que es proposa fer més popular el patrimoni de les esglésies.

Coneixent la història de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor es pot arribar a entendre l’evolució i la història de la ciutat. Ho assegura el rector Armand Puig, que destaca també la rellevància de l’església pel gran valor patrimonial que té. Fa quatre anys aquest patrimoni es va veure incrementat en descobrir-hi una pica baptismal visigòtica i també uns frescos sobre la passió de Crist de Miravent, a la capella del Santíssim. Aquesta capella, a més, inclou, des de fa poc, un altre atractiu: dos quadres que el rector va encarregar al pintor Perico Pastor que representaven el mannà i la multiplicació dels pans, que són símbols de l’eucaristia.

Però Puig subratlla, a més, que “aquesta església continua viva, està en actiu, és un lloc on es continua fent missa“. També rep cada cop més visites de turistes, amants de la història i de l’art. Ara ha estat inclosa al catàleg de Catalonia Sacra, una iniciativa que vol mostrar el valor cultural i artístic que contenen moltes esglésies catalanes, a través de visites guiades o actes concrets al llarg de l’any. A la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor es fan visites guiades a un preu de 10 euros de dilluns a dissabte a les 11, les 12.30 i les 16.30 h. Els diumenges aquestes visites es fan a les 13 h.