Aquí és on es trobava el contenidor que s'havia convertit des de fa anys en un abocador descontrolat a Vallvidrera. L'Ajuntament el va retirar la setmana passada, però tot i les advertències, a l'espai es continua abocant residu verd. El contenidor era utilitzat per empreses de jardineria per evitar pagar la taxa de 45 euros a la plantes de compostatge corresponent. JAUME LLANSÓ, conseller tècnic del districte de Sarrià – Sant Gervasi “Estant al Parc de Collserola, aquestes restes de cara a estiu eren un possible punt d'incendi. Un risc incontrolat.” Al costat del punt verd s'ha col·locat un altre contenidor perquè els veïns puguin abocar només brossa verda. Ara, però, no està senyalitzat i la gent l'utilitza per tirar-hi tot tipus d'objectes. SALVA FERRAN, AV Mont d'Orsà Vallvidrera “Tot i posar aquest nou model de contenidor, no dona solució als nostres barris, que a més, són molt dispersos. Venir fins aquí és un problema.” De fet, els socis de la Cooperativa de Can Pujades pensen que la solució passa per eliminar tots els contenidors de brossa verda i crear una planta de compostatge just aquí, al costat dels horts de Can Pujades. Segons diuen, es podria gestionar un mínim de 500 metres cúbics de residu verd a l'any per fabricar compost. JOACHIM ENGLERT, cooperativa de consum Can Pujades “Sabem d'agricultors d'aquí de la zona que compren l'abonament fora, no el compren aquí dintre del parc. Llavors jo crec que això és una proposta de futur.” NICOLAS PIROTTE, cooperativa de consum Can Pujades “També un altre projecte és fer una xarxa d'horts de Collserola. L'avantatge que tindríem és que tancaríem el cercle i tot el material tractat el podríem reincorporar als nostres horts.” L'Ajuntament ha incorporat la planta de compostatge al Pla d'Actuació del Districte per estudiar-ne la viabilitat.

Tot i que es pot considerar com a delicte ambiental greu i està sancionat amb multes que poden arribar fins als 600.000 euros, algunes empreses de jardineria han utilitzat un contenidor de residu verd situat al carrer dels Reis Catòlics, a pocs metres del punt verd de Vallvidrera, per fer-hi abocaments il·legals i evitar així pagar els 45 euros de taxa que haurien d’abonar a qualsevol planta de compostatge. L’Ajuntament va retirar-lo la setmana passada, després de 10 anys instal·lat allà, tal com els veïns demanaven. “Estant al Parc de Collserola, aquestes restes de cara a l’estiu eren un possible punt d’incendi. Un risc incontrolat. Per això l’hem tret”, explica Jaume Llansó, conseller tècnic del districte de Sarrià – Sant Gervasi.

Tot i la retirada del contenidor, el mal hàbit no ha desaparegut i l’espai es continua utilitzant com a abocador descontrolat. Aquest dimarts hi havia una pila de troncs i munts de brossa. L’Ajuntament ha instal·lat un nou contenidor més petit al costat del Punt Verd, perquè els veïns puguin llençar-hi la brossa verda, però com que no està ben senyalitzat, la gent l’utilitza per desfer-se de qualsevol cosa. Els veïns creuen que aquesta mesura no és la solució definitiva.“Tot i posar aquest nou model de contenidor, no dóna solució als nostres barris, que a més són molt dispersos. Venir fins aquí és un problema”, adverteix Salva Ferran, de l’Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera. Des de l’associació creuen que s’hauria de canviar el sistema actual de recollida pel de “porta a porta” en bosses grans, i veuen amb bons ulls la construcció d’una planta de compostatge al barri.

Una planta de compostatge a Vallvidrera

Els socis de la Cooperativa de Can Pujades de Vallvidrera creuen que la solució és eliminar els quatre contenidors de brossa verda que queden al barri i crear una planta de compostatge just al costat dels horts de Can Pujades. Des de la cooperativa expliquen que han traslladat aquesta idea a l’Ajuntament i pensen que es podria gestionar un mínim de 500 metres cúbics de residu verd a l’any per fabricar compost. “Sabem d’agricultors d’aquí de la zona que compren l’abonament fora, no el compren aquí dintre del parc. Llavors jo crec que això és una proposta de futur”, explica Joachim Englert, de la Cooperativa Can Pujades. Aquesta entitat vol desenvolupar també una xarxa d’horts a Collserola. “L’avantatge que tindríem és que tancaríem el cercle i tot el material tractat el podríem reincorporar als nostres horts”, assegura Nicolas Pirotte, de la mateixa cooperativa. L’Ajuntament ha incorporat la planta de compostatge al Pla d’actuació del districte per estudiar-ne la viabilitat.