Aquesta imatge de tranquil·litat a primera hora del matí, difereix de la del vespre quan les terrasses funcionen a ple rendiment. L'objectiu de la nova ordenació singular per als carrers de Blai i Blesa és reduir les molèsties als veïns. Per aconseguir-ho les terrasses tancaran de diumenge a dijous a les 11 de la nit, i divendres i dissabtes a les 12. La proposta recull la principal al·legació dels veïns, que es declaren satisfets amb la mesura, sempre que l'Ajuntament la faci complir. SERGI GÁZQUEZ, portaveu de l'AV de Poble Sec "Nosaltres el que pensem és que si aquesta normativa no va acompanyada per un control de la Guàrdia Urbana, no servirà de res." A l'altra cara de la moneda hi ha els restauradors, que reconeixen que és difícil conciliar l'activitat a les terrasses amb el descans dels veïns. MOHAMMAD AKHTAR, propietari del Punjabi Bar Barcelona "Normalmente cerramos a las 12 entre semana y fines de semana y festivos a a la una, pero si el Ayñuntamiento fija otra norma no podemos hacer nada." SUSANA DELUCA, propietària del restaurant Rekons "En verano a las 11 me parece muy temprano, la gente va a las terrazas a partir de las diez. El tema de las terrazas es complicado." Des del consistori es remarca que s'ha seguit un procés participatiu en què tots els actors hi han estat implicats, i que es farà un seguiment per avaluar-ne el resultat. JAUME ASENS, regidor de Sants-Montjuïc "Els comerciants em consta que estan satisfets amb la solució, i el gremi de restauradors em consta que hi ha veus crítiques, però si que és veritat és que entre els restauradors que han participat van manifestar el seu suport en la majoria." Actualment a Blai i Blesa hi ha un total de 42 bars i restaurants, dels quals 34 tenen llicència de terrassa. La nova regulació d'aquests dos carrers també fixa el límit màxim de terrasses en 37, tres més que actualment. En total les terrasses no superaran mai el 5% de l'espai del carrer. Pel que fa al mobiliari, la norma també estableix que sigui al menys sorollós possible i que s'incorporin tacs de goma a les potes per minimitzar el soroll.

Després de molts mesos de debat i consultes amb tots els afectats, la Comissió de Govern ha donat llum verda aquesta setmana a la nova Ordenació Singular de les terrasses dels carrers de Blai i de Blesa. És la primera norma d’aquestes característiques que modifica els horaris establerts per l’Ordenança general de terrasses. Així, als carrers de Blai i Blesa les terrasses hauran de tancar com a màxim a les 23 h de diumenge a dijous, i a la mitjanit divendres i dissabtes. A més, d’acord amb les al·legacions dels veïns a la primera proposta, el nombre màxim de terrasses es limita a 37 (en lloc de les 40 inicialment previstes). Cada terrassa tindrà quatre taules, així que en total hi haurà un màxim de 148 taules a tot el carrer.

A l’eix Blai-Blesa hi ha en total 42 bars i restaurants, dels quals 34 tenen ara mateix llicència de terrassa. Ara n’hi podrà haver, com a màxim, tres més. La nova regulació actua sobre una superfície total de 5.500 metres quadrats, que queda dividida en nou trams amb un màxim de taules a cadascun, perquè les terrasses quedin ben distribuïdes al llarg de tots dos carrers. No hi ocuparan més del 5 % de l’espai públic disponible, segons els càlculs del Districte de Sants-Montjuïc, que és qui assignarà la ubicació concreta de cada terrassa respectant les distàncies mínimes previstes. Cada terrassa es forma a partir de quatre mòduls d’1,5×1,5 metres, formant polígons de nou metres quadrats que estan delimitats al terra amb una línia de pintura blanca discontínua.

Taules i cadires silencioses

Pel que fa al mobiliari, l’ordenació de les terrasses dels carrers de Blai i Blesa estableix que les cadires i les taules hauran de ser del material menys sorollós possible -preferentment alumini o acer inoxidable- i que incorporaran tacs de goma a les potes per fer menys soroll en moure-les. Cada local podrà disposar d’un únic para-sol, però no pas paravents, jardineres, testos ni mobiliari auxiliar. Només una pissarra o faristol, sempre dins del perímetre autoritzat. Tot això, junt amb la il·luminació i les possibles estufes homologades, s’haurà de recollir quan es tanqui la terrassa.

Un cop aprovada tota aquesta regulació, el regidor de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, s’ha compromès a fer un seguiment de la seva implantació i valorar si cal futures modificacions. Des de la Unió d’Associació de Veïns del Poble Sec, reclamen que la Guàrdia Urbana i el Districte de Sants-Montjuïc controlin que es compleix el nou horari de les terrasses, així com totes les limitacions que estableix l’ordenació singular. El portaveu de l’entitat, Sergi Gàzquez, considera que només així s’haurà aconseguit solucionar en part les molèsties dels veïns, alguns dels quals ja han hagut de marxar del barri o instal·lar-se aparells d’aire condicionat per no haver d’obrir les finestres a l’estiu.

Els establiments de restauració amb qui ha parlat BTV s’han mostrat disposats a aplicar el nou horari, tot i que subratllen que tancar una hora abans els provocarà pèrdues importants sobretot a l’estiu, quan molts clients arriben a les terrasses a partir de les 10 de la nit. Tanmateix, reconeixen que la proliferació de bars i restaurants que s’ha viscut durant els darrers anys al carrer de Blai ha provocat soroll i molèsties als veïns que, d’alguna manera, calia reduir. Tanmateix, avui dissabte a la majoria de bars i restaurants del carrer de Blai encara no sabien que s’havia aprovat ja la nova regulació.

L’aprovació d’aquesta nova ordenació singular, prevista a l’Ordenança de terrasses del 2013, es fa efectiva mentre el govern municipal continua amb les converses amb veïns i el Gremi de Restauradors per tal de reformar l’ordenança general, que s’està aplicant des de l’any passat amb la imposició de nombroses sancions a tots els barris. A l’octubre passat es va aprovar l’ordenació de les terrasses del passeig de Sant Joan i de l’avinguda de Mistral. Les de la rambla de Catalunyala Diagonall’avinguda de Gaudí es van aprovar ja durant el mandat anterior.