Molts establiments com aquest han obert en els darrers anys al Poble-sec. Una millora econòmica del barri que no sempre és compatible amb els interessos veïnals. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "Tot el barri del Poble-sec està afectat per aquesta suspensió de llicències d'establiments de publica concurrència que vam decretar a finals de setembre i ara tenim un termini d'un any per elaborar i implementar aquest pla d'usos." Abans d'aprovar aquest pla d'usos, l'Ajuntament ha obert un procés de participació ciutadana. Aquest és el primer debat dels dos que hi haurà i l'objectiu és recollir l'opinió de tots els agents implicats. JOSEP GUZMAN, Coordinadora d'Entitats del Poble-sec "Quan hi ha un xoc de llibertats s'ha de prioritzar una o l'altra. Per nosaltres com a coordinadora és prioritària la llibertat de convivència i la llibertat del descans nocturn, abans que obrir establiments." MANEL TORT, Associació de Comerciants del Poble-sec "La nostra proposta és que el barri no es mori, però que el veí dormi. És la proposta de tots. Aquí s'ha de prioritzar el sentit comú. El barri ha de seguir aquest ritme perquè està viu comercialment, però el veí ha de descansar." Un cop acabi el procés de participació, la previsió de l'Ajuntament és que el pla d'usos estigui aprovat abans que acabi el mandat.

L’obertura massiva d’establiments al Poble-sec ha fet creure a totes les parts -veïns, comerciants i Administració- que el barri necessita més que mai un pla d’usos que faci possible l’activitat comercial de la zona amb el descans veïnal. L’Ajuntament ja l’ha començat a redactar, però abans d’aprovar-lo ha volgut tenir en compte les opinions dels residents i dels botiguers a través d’un procés participatiu. La previsió del districte és que el text estigui aprovat de manera definitiva abans que acabi el mandat.

El 26 de setembre el districte ja va fer un primer pas per garantir el descans veïnal amb la suspensió de llicències i comunicats d’establiments de pública concurrència. La vigència d’aquesta suspensió és d’un any i afecta comerços d’alimentació, bodegues, orxateries i gelateries, botigues de menjar preparats i establiments amb activitats musicals o de restauració.