Mapa isobàric
Mapa isobàric i d'altura previst per dilluns 5 de novembre. Font: ECMWF (Meteociel)

La bonança i les estones de sol d’aquest cap de setmana donaran pas a un temps molt més inestable de cara a dilluns a causa de l’arribada d’una nova pertorbació. Les pluja es concentrarà sobretot a partir de la segona meitat de la jornada.

Nevada abundant al sud dels Pirineus

Aquest canvi de temps arribarà a causa d’un front fred que es despenja d’una borrasca atlàntica força activa, i que assolirà de ple Catalunya entre dilluns i dimarts.

El front es combinarà amb la presència d’un embossament d’aire fred en altura, i amb vents humits de component sud i sud-est en superfície.

Tot plegat fa pensar que el front s’enfortirà en arribar a Catalunya i implicarà precipitacions abundants, i força generals. Els registres més importants s’emplaçaran cap a la cara sud dels Pirineus i el Prepirineu, a causa de l’efecte “palanca” de les muntanyes vers els vents humits procedents del mar. En aquest entorn, entre dilluns i dimarts es podran recollir  més de 50 litres per metre quadrat.

La neu també visitarà les muntanyes, per bé que la cota se situarà —d’entrada— més amunt que en els darrers dos episodis. Dilluns a la tarda es mourà a l’entorn dels 2.000 m, però de cara a la mitjanit baixarà cap als 1.600 m. Dimarts al matí la cota es podria situar al voltant dels 1.400 m.

Pluja i fortes ventades dilluns havent dinat a Barcelona

Diumenge a darrera hora  començarem a veure núvols alts i mitgencs des de Barcelona, que avançaran des de ponent, i anunciaran l’arribada del front de cara a dilluns.

Dilluns al matí, els núvols seran cada cop més abundants i cap al migdia ja podran deixar escapar els primers plugims o xàfecs curts a la ciutat. La pluja es generalitzarà sobretot entre la tarda i el vespre i, en alguns moments podrà caure amb força i anirà acompanyada d’aparat elèctric.

El paraigua serà necessari fins a darrera hora de la jornada. Alguns mapes pronostiquen registres de precipitació d’entre 20 i 40 litres a l’entorn de la ciutat.

La pluja no serà l’únic element rellevant a Barcelona, també ho serà el vent de migjorn i xaloc, que bufarà amb energia entre el migdia i la nit de dilluns a dimarts. Es preveuen cops de vent superiors als 50 km/h en alguns punts i també fort tràngol marítim. Les onades podran superar els 2,5 m a la façana marítima.

Millora del temps a partir de dimarts

Les precipitacions aniran de baixa abans de la matinada de dimarts.

Dimarts serà un dia de cel canviant i clarament més fred. Els xàfecs es mantindran en sectors dels Pirineus, sobretot a la meitat oest, i havent dinat se’n regeneraran d’irregulars a les comarques del nord-est i en algun punt del prelitoral barceloní.

Dimarts el vent girarà a mestral i es farà notar amb alguna ratxa moderada, sobretot al sud del riu Llobregat. El vent accentuarà la sensació de fredor.

Més enllà, els mapes mantenen, ara per ara, una setmana variable però amb poques estones de paraigua a Barcelona. La temperatura tendirà a recuperar-se lleugerament a partir de dimecres.

Recordeu que a @btveletemps seguirem el minut a minut d’aquest nou episodi de pluja i vent a Barcelona.