Montserrat Roig va néixer a l’Eixample fa 70 anys i va morir de manera prematura ara en fa 25. Se la recorda com una lluitadora i especialment pel seu compromís feminista. MARIA NUNES, filòloga i crítica literària “Per ella les reivindicacions de la igualtat de gènere és un punt més de reivindicar les llibertats de l’individu i la democràcia.” Va estudiar a la Universitat de Barcelona i per això els jardins i el pati de Lletres són escenaris molt vinculats a l’autora. L’Eixample va ser el seu paisatge quotidià i vital. MARIA NUNES, filòloga i crítica literària “En totes les seves novel•les, l’escenari principal és l’Eixample, fins a tal punt que és gairebé un protagonista més.” També va destacar com a periodista, en concret la seva faceta d’articulista i entrevistadora. Va ser una autora prolífica i es va atrevir amb tot tipus de registres. La seva obra inclou des de la novel•la a l’assaig, els contes o els llibres de viatges, però sempre amb una manera d’escriure molt planera. NÚRIA PERARNAU, directora de la Biblioteca Joan Miró “Sempre s’ha dedicat a parlar molt des del sentiment i des de les coses petites de la vida de la gent, i això la fa una autora molt propera.” Per conèixer-la millor, aquesta setmana el Centre Cívic Casa Golferichs ha organitzat activitats, entre les que destaca una ruta amb Maria Nunes per racons de l’Eixample connectats amb Roig.

La Casa Golferichs ha programat per a aquest dimecres, 18 de maig, a les 19 h una conferència amb el títol ‘Montserrat Roig, la passió de viure i d’escriure’, de la filòloga i crítica literària Maria Nunes. Ella encapçalarà un itinerari a través de l’Eixample, un districte que surt molt en les seves novel·les. Divendres, 20 de maig, a les 20 h es podrà veure l’espectacle ‘Monserrat Roig, paraules d’avui’ un monòleg amb música amb els pensaments i les inquietuds de l’escriptora.

La Biblioteca Joan Miró també participa en la iniciativa amb una selecció de la bibliografia de Montserrat Roig i altres activitats.

La producció de Roig és molt extensa i la seva obra s’ha traduït a 11 llengües. Va escriure ficció i no ficció. Entre les seves obres destaquen ‘El temps de les cireres’ (1977), ‘Els catalans als camps nazis’ (1977) o ‘Digues que m’estimes encara que sigui mentida’ (1991), i també una obra teatral: ‘Reivindicació de la senyora Clito Mestres’, que es va estrenar al Teatre Romea el 1991.

Com a periodista va col·laborar amb diferents diaris i revistes com ‘Tele-Exprés’, ‘Destino’, ‘Revista Triunfo’, ‘Cambio 16′, o l”Avui’, on va publicar el seu últim article. També va fer una sèrie d’entrevistes per a Televisió Espanyola-Catalunya: ‘Personatges’.