Darrera d’aquestes figures hi ha l’ofici de mestre artesà. Actualment, a Catalunya, només n’hi ha 10 i són conscients de la necessitat d’ensenyar les tècniques d’una professió que construeix la imatgeria festiva i cultural del país. SENDO VALL, mestre artesà de figures i entremesos “Vam creure que seria necessari que hi hagués un relleu i la manera de fer un relleu era doncs lo que abans hi havia, havien els aprenents i havien els mestres del taller.” I així va sorgir el primer curs de construcció d’imatgeria festiva en el qual es van apuntar 18 alumnes. Tot i que cadascú d’ells hi va arribar per un motiu diferent, a tots els uneix l’estima i la vinculació amb tot el que envolta aquest món. MARTA LÓPEZ, estudiant d’escenografia de l’Institut del Teatre “Trobava molt interessant el punt aquest de tot el que es plantejava del tema de la transmissió de coneixements de dir en aquest curs han vingut mestres artesans que ens han sabut transmetre els seus coneixements. ” PAU REIG, estudiant de belles arts “En aquest curs he descobert treballar la fibra de vidre, el polièster, que era una cosa que desconeixia i va ser un dels motius pels quals em faig apuntar.” Els resultats d’aquest primer curs es poden veure a l’exposició “Nova generació d’escultors de la festa”. Estarà oberta fins al 10 de març al Centre d’Artesania de Catalunya.

L’objectiu és no perdre aquesta professió, un ofici que no està reglat però que és fonamental per a la pervivència de les tradicions. De fet, a Catalunya hi ha prop de deu mestres artesans de figures i imatgeria que no volen perdre els seus deixebles.

Durant sis mesos, 18 joves han rebut la formació teòrica i pràctica de mestres artesans i han elaborat els seus propis capgrossos o figures. A tots els agrada aquest món i el de la resta de bestiari festiu, però la professió no només es limita a fer els elements d’aquestes representacions, sinó que també hi ha un ampli ventall de creacions en el món del teatre i de l’escenografia.

Els alumnes també han suposat una injecció de saba nova, ja que han incorporat elements poc utilitzats per mestres artesans en les seves creacions.