ANTONIA MUÑOZ, veïna de la Perona "Jo em vaig criar per aquí, tot era verd, no hi havia res, només les barraques. Hi havia aquestes masies, per cert, aquesta era la més rica de totes. Recordo que la parròquia per aquí feia les processons. I els pares havien de treballar moltíssim, no es podien preocupar de la canalla, però la canalla, amb la natura i els veïns, ja quedava vigilada. Per mi va ser meravellós. Ara, per als meus pares, comprenc que va ser molt dur." És una de les històries que els nens de la Ludoteca la Verneda han conegut gràcies a la gent gran del projecte Memòria activa de la gent gran de Sant Martí. Es tracta de l'activitat Descobrim el barri de la Verneda. ELENA BERNET, Ludoteca la Verneda "Hem intentat que fos un projecte molt participatiu. Hem fet una trobada entre tots per poder compartir una mica les visions de cadascú de nosaltres, i avui estem fem una trobada d'entrevistes per acabar de finalitzar el projecte." CRISTINA "M'ha agradat molt, hem explicat com era abans el barri de la Perona, hem estat veien fotografies que ha portat una de les àvies, l'Antonia, i m'ha agradat molt el que hem fet avui." ADRIÀ "M'ha agradat molt estar amb els avis i fer totes les preguntes i tot, i m'ho he passat molt be, m'agradaria fer-ho un altre dia. Hi havia coses que no sabia, com per exemple algun joc que no coneixia com el xurro, media manga, i m'ha agradat molt." ALBA "També hem après com era la Perona i com jugaven, hem après com era el barri i com vivien i més coses, i m'ha agradat molt." Descobrim el barri de la Verneda forma part del projecte Memòria activa de la gent gran del districte de Sant Martí. Una iniciativa que acosta la gent gran a les noves tecnologies per recuperar la memòria històrica i oral dels barris.

La Perona va ser un antic barri de barraques de Barcelona que es trobava a la ronda de Sant Martí de Provençals, a un extrem del barri de la Verneda. Es va crear en plena consolidació del barraquisme a la ciutat i va prendre el nom d’Eva Duarte de Perón, que havia visitat la ciutat aquell any. Mai no va superar les 200 barraques fins que amb la desaparició del barri del Somorrostro i barris com el Torrent de l’Animeta, a Montjuïc, la població va augmentar fins a les 1.000 barraques i unes 5.000 persones.

L’any 1989 va desaparèixer definitivament i s’hi va construir el Parc de Sant Martí. És una de les històries que els nens de la Ludoteca la Verneda i persones grans de diferents casals d’avis han treballat conjuntament dins el projecte Descobrim el barri de la Verneda, que es desenvolupa a partir de trobades conjuntes i itineraris pel barri. Té com a finalitat apropar infants i gent gran perquè aquests expliquin com es vivia a la zona fa 50 anys.