Als armaris de l'Espiga s'hi amaga part de la seva història. Aquest és el primer estendard que va tenir l'associació quan es va crear el 1924, com una entitat de cant coral. MANEL OLLÉS, president de l'Espiga de les Corts “Llavors no hi havia ni TV, ni hi havia gaires més activitats que no fos l'associacionisme. El senyor Pere Riera, que és qui va fundar l'Espiga, era un industrial del barri. Era un home emprenedor que va aconseguir reunir un grup de gent per fer una coral.” Llavors, la coral tenia només 20 membres, tots homes, i tenia la seu al Casinet de les Corts juntament amb altres entitats. Després de la Guerra Civil va haver de tancar les portes. “L'Espiga va ser prohibida, com tantes coses en aquella època. I tot el que era cantar en català, o que volgués significar quelcom de la cultura catalana, va ser prohibit.” Als anys 70, les dones es van incorporar a la coral. I al 78 es van crear noves seccions com l'esbart i el teatre, una de les disciplines que actualment, té més èxit. L'Espiga presumeix de ser l'entitat cultural més antiga del barri, però també destaca la seva labor social. “A part de cantar, aquí fèiem totes les festes de l'any. Veníem aquí, fèiem la castanyada, les revetlles de Sant Joan.” La seu actual de l'Espiga, al carrer de Joan Gamper, li va donar un impuls important als anys 80. Es va crear una secció d'escacs, una de rol i un cor infantil. Ara ja és tota una referència al barri i té més de 300 socis.

Manel Ollés, president actual de L’Espiga de les Corts, assegura que quan es va crear L’Espiga, als anys 20, “no hi havia gaires més activitats que no fossin l’associacionisme, i el senyor Riera va aconseguir reunir un grup de gent per fer una coral”. En aquells moments, no hi havia dones, que no s’hi van afegir fins als anys 70. Va ser a partir de llavors quan es van anar incorporant progressivament la resta de seccions. Primer, van ser l’esbart i el teatre, una de les seccions que juntament amb la coral aplega avui en dia més socis. I després van aparèixer els escacs, els jocs de rol i la coral infantil.

L’Espiga va començar a funcionar al Casinet de les Corts, en un espai compartit amb altres entitats, i després va anar canviant de seu fins a arribar a l’actual, al carrer de Joan Gamper. El nou local li va permetre consolidar-se com l’entitat de 300 socis que és avui dia. A més, algunes de les seves activitats estan obertes a persones no sòcies i col·laboren amb altres entitats de les Corts. Es calcula que anualment passen per L’Espiga fins a 2.000 persones.