Antoni Bulbena, psiquiatre, catedràtic i director del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la UAB, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que “els éssers vius tenen una relació en l’entorn” i, concretament, les variacions de temperatura, els canvis bruscs en la pressió atmosfèrica, el vent de ponent i les hores de llum són alguns factors que tenen una clara incidència en aquelles persones “meteorosensibles“.

El psiquiatre recorda que la primavera és l’estació de l’any que més afecta la salut anímica dels barcelonins i, per tant, els “meteorosensibles“, ja que “és un moment en què canvia la lluminositat, hi ha més variacions en les temperatures, i és quan hi ha més fenòmens meteorològics, com la pluja”. De fet, aquests dies, Bulbena ha vist incrementada la seva agenda per pacients amb angoixa, ja que, segons diu, “enguany hem tingut canvis de temps, sobretot tèrmics, en períodes molt curts en el temps”.

La matinada d’aquest diumenge, 26 de març, caldrà avançar una hora als rellotges, per adaptar-se a l’horari d’estiu. Aquesta mesura és beneficiosa per l’estalvi d’energia, però no ho és tant, segons el psiquiatre, des del punt de vista de la salut. Bulbena comenta que, segons alguns estudis europeus, “l’esforç adaptatiu de canviar el ritme biològic incideix en un augment d’algunes malalties”.

També hi ha estudis que indiquen que la contaminació ambiental d’aquests dies repercuteix en l’estat d’ànim dels veïns de Barcelona, encara que en menor mesura. Segons Bulbena, un increment de les partícules contaminants en l’aire implica “un aspecte boirós i menys lluminositat”. De fet, segons les enquestes, les boires i el vent són els dos fenòmens que més inquieten  les persones.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Antoni Bulbena a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: