Darrere l’aparador de La Montserratina hi treballen l’Agustí Franco i el seu germà. Aquest establiment de queviures va obrir el 1945 i encara conserva el cartell de l’època. La família Franco se’l va quedar el 1958 i des de llavors, dues generacions han atès els veïns del barri. La clientela, però, es va reduint. Fins i tot, en els últims anys, han adaptat bona part dels seus productes. Cada vegada tenen menys alimentació fresca i la majoria de l’embotit està envasat, ja que sovint se’ls feia tot malbé. “La gent gran s’ha anat morint i els joves marxen del barri”, diu l’Agustí. Ara, els clients són turistes, bàsicament, que vénen de la Rambla i que compren llaunes de refrescos i productes de consum ràpid, “però poca cosa més”.

El Pla de barris, que inclou 34 actuacions al Raval, va començar el 2010 i té l’objectiu d’impulsar en els propers anys la millora física i social al barri fins a 2018. Però la creació d’espais públics i equipaments socials, no ha dinamitzat el comerç. Mowafak Kanfach és el propietari de La Casa del Llibre Àrab, al carrer de la Guàrdia, i assegura que amb aquest programa s’ha fet fora la prostitució de la zona i hi ha baixat la criminalitat, però també ha deixat els carrers buits. “S’han declarat afectats molts edificis i han acabat marxant molts inquilins”, diu Kanfach. La majoria dels edificis i locals del carrer de l’Arc del Teatre estan buits i hi ha solars que fa anys que esperen la maquinària.

Els pocs edificis que hi ha habitats són principalment apartaments turístics. Precisament per això, el José Ángel de la Villa, propietari del mític bar Pastís, ha penjat un cartell a la porta del local en què es llegeix: “Veïns: una espècie en perill d’extinció.” De la Villa critica la gestió de l’Ajuntament, a qui culpa de “trencar el barri”. Fa un temps, va entrar a formar part de l’Associació de Veïns de Nou de la Rambla i Arc del Teatre, que lluita per dinamitzar el teixit comercial tradicional i posar fre a la proliferació, en els darrers temps, d’establiments de records a la zona.  El president, Salvador Trajaola, en posa un exemple: a Nou de la Rambla, diu, hi ha, en 800 metres, 22 supermercats que “han posat fi a les botigues de sempre.”

L’empresa Apartime, especialitzada en apartaments turístics a Ciutat Vella, té molta presència a la zona. Al Raval, hi tenen una vintena d’apartaments i en els darrers dos mesos n’han obert tres de nous en aquest triangle de la part més meriodional del barri. “Aquests turistes ‘tiren’ amb una llauna de tonyina i poca cosa més”, diu Trajaola. “És el declivi continu”, sentencia l’amo del Pastís.