Les càrregues dels Mossos d’Esquadra en el desnonament d’una família amb menors al carrer de Sant Bartomeu aquest dijous al matí han generat tota mena de reaccions en contra. Entre les primeres, la del govern municipal, que considera “desproporcionat” el desplegament policial en aquests casos. El centre Irídia també critica la decisió d’intervenir perquè les càrregues han servit per facilitar el desallotjament d’una família sense alternativa d’habitatge. De moment, estan parlant amb els testimonis i ferits per analitzar si s’ha produït alguna il·legalitat en l’actuació policial i denunciar-la.

“La responsabilitat és policial i judicial”

L’advocat d’Irídia, Andrés García Berrio, ha estat molt crític amb la decisió d’intervenir, perquè “no es donaven els criteris de congruència, oportunitat i proporcionalitat” en el moment en què s’ha pres aquesta decisió. Berrio ha estat contundent: “El jutge s’ha equivocat i els Mossos haurien d’haver dit que no” perquè sempre s’ha de mesurar si la situació és l’adequada per actuar.

Sobre les càrregues, també ha remarcat que el protocol estableix que l’ús de la violència ha de ser gradual i que també hi ha normes sobre quines parts del cos es poden colpejar. En aquest sentit, Irídia ha fet una crida a través de les xarxes socials perquè les víctimes o ferits puguin contactar amb el servei d’atenció i denúncia.

Demana una solució que no sigui la força policial

Berrio ha assegurat que “cal una altra solució que no sigui la força policial” per actuar en situacions en què els afectats són una família amb infants i en què la resistència pacífica i la mobilització veïnal actuen per solidaritat. Per això ha reclamat canvis legislatius i també responsabilitat a les comitives judicials per no executar desnonaments quan hi ha una família en situació de vulnerabilitat.