Inspirat en l'Espanya de postguerra, l'il·lustrador Alfons López ha creat 'El solar'. La història de Pepe Gazuza, un home que surt de l'últim camp de concentració per a presoners de la República i torna a Barcelona. ALFONS LÓPEZ "Un senyor que surt d'un camp de concentració amb quatre reals a la butxaca... On anirà a parar? Anirà a parar a una pensió humil, anirà a parar a un lloc que ell pugui pagar. I quins eren els barris populars? Doncs, Sants n'era un." L'autor s'ha inspirat en llocs reals d'Hostafrancs i ha comptat amb una ajuda molt especial. ALFONS LÓPEZ "Jo recordo que quan començo a fer l'obra el primer que faig és venir aquí, m'acompanya gent del barri, i els pregunto quins llocs no han perdut la personalitat dels 40." L'objectiu d'aquest còmic és recuperar la memòria històrica i fer un homenatge als grans autors del gènere de finals dels 40. ALFONS LÓPEZ "Ha sigut com un viatge d'anada i tornada. Anar al passat i portar-ho a ara." López ha combinat la creació d'aquesta novel·la gràfica amb altres feines com a il·lustrador. D'aquí que hagi necessitat tres anys per enllestir 'El solar' Informen: SANDRA GARCÍA / JESSICA MORENO

Els barris d’Hostafrancs i Sants es converteixen en escenari de postguerra a l’última novel·la gràfica d’Alfons López. A ‘El solar’, l’il·lustrador explica la història de Pepe Gazuza, un republicà que acaba de sortir d’un camp de concentració.

La història de Gazuza comença el gener de 1947 quan, després de sortir de l’últim camp de concentració per a presoners de la República, es dirigeix a Barcelona. Finalment, el protagonista comença una nova vida a Hostafrancs, un barri humil on viurà moltes històries.

Tot i que ‘El solar’ és una novel·la gràfica amb un rerefons històric, on la gana i l’estraperlo són els grans protagonistes, també hi ha lloc per a la ironia i l’humor. Un exemple és el retrat que fa l’autor de personatges coneguts com Francisco Franco, Manolete o Antonio Machín.

Alfons López va rebre, l’any 2011, el Premi Nacional de Còmic de Catalunya per ‘Miguel Núñez: mil vidas más, juntament amb Pepe Gálvez i Joan Mundet. D’altra banda, també és el fundador de la revista ‘Butifarra!’ i ha participat en publicacions com ‘TBO’, ‘Rambla’, ‘Mata Ratos’, ‘El Jueves’, a més d’alguns diaris.