Aquesta imatge es repeteix cada dia al barri Gòtic. Grups de turistes que esperen que un guia els ensenyi els monuments i els carrers més destacats. "A priori" això no hauria de representar cap problema, però, en els darrers anys hi ha hagut una allau de guies, ja que als oficials s'hi ha sumat d'altres que no ho són. Això fa que en determinats moments l'espai públic sigui intransitable. M. PAU ALONSO, presidenta Associació Guies Habilitats Catalunya "S'està començant a aixecar una mena de turismofòbia a Barcelona. Tant la Generalitat com les diferents regidories de l'Ajuntament de Barcelona que tenen a veure amb el turisme s'haurien de proposar millorar i controlar aquesta crescuda salvatge del turisme." Els guies oficials els acredita la Generalitat. Per ser-ho s'ha de passar un examen i tenir una carrera universitària, la carrera de Turisme o un cicle formatiu de grau superior. En canvi, els guies no oficials no han passat aquesta prova. Aquest, però, no és l'únic aspecte que els diferencia dels guies habilitats. CARLES PICAZO, formador de guies habilitats "Per una banda hi ha el tema de la qualitat i de l'altra tota aquesta gent que no acaba d'entendre què està passant. Les seves pensions les paguem els que paguem impostos. No solament la declaració de la renda, sinó paguem l'IVA, ens retiren l'IRPF, fem unes contribucions a la societat." Un dels barris en què més s'ha notat l'increment de guies turístics és el Gòtic. La solució a aquest problema, segons els guies oficials, és fàcil. NÚRIA BARGALLÓ, guia de turisme de Catalunya "Si el Gòtic fos catalogat bé cultural d'interès nacional ho notaríem moltíssim, nosaltres i els veïns també, perquè es reduirien totalment els grups de 'freetours', hi hauria menys pressió física." Els representants dels guies oficials han assegurat que no descarten fer, en els propers dies, una acció perquè les administracions autonòmica i local prenguin mesures per frenar el que consideren turisme salvatge.

El barri Gòtic és una de les zones de la ciutat que més monuments d’interès cultural i històric concentra. Per això cada dia milers de turistes transiten pels carrers i molts d’ells ho fan seguint un guia. Però ho poden fer seguint un guia oficial o un que no ho és. La diferència és que els que tenen el carnet oficials els ha habilitat la Generalitat perquè tenen una formació i han passat un examen. Els altres, en canvi, ho fan sense aquesta habilitació.

Aquesta situació s’ha disparat els darrers anys i ha provocat malestar entre els guies oficials, ja que a més de veure que la seva feina es complica també critiquen el fet que els guies no oficials no paguin impostos i els posin en contra els veïns per les seves males praxis, com ara ser grups molt nombrosos o anar per bicicleta en carrers estrets.