Després d’haver arribat a una solució de consens, veïns i propietaris de gossos lamenten que ara l’Ajuntament els posi pegues al fet que els animals vagin deslligats en un espai delimitat del parc. El districte es remet a l’ordenança que diu que a partir de l’any vinent només es podran deslligar els gossos a les zones d’esbarjo habilitades i als pipicans. ANA PINILLA, portaveu dels propietaris de gossos del Fort Pienc “Demanem una dedicació política, i és un decret d’alcaldia perquè els gossos puguin estar en una part del parc sense lligar, la resta de veïns puguin estar aquí tranquil·lament i tots estiguem tranquils i compartint l’espai.” Volen una zona de gossos gran i enjardinada. Diuen que doblant la zona d’esbarjo per a gossos de 1000 m2 que hi ha ara, com proposa l’Ajuntament, no és suficient. També proposen més implicació veïnal en la gestió del parc. JOSEP LLUÍS SÁNCHEZ, AV Fort Pienc “Hem pensat que es podria fer un procés participatiu i després implicar tota la gent i que es fes una gestió cívica de l’espai. Seria molt interessant perquè així tothom se sentiria el parc una mica seu.” Asseguren, però, que el més urgent ara és dividir el parc en dos i que hi posin agents cívics per fer respectar les normes. L’Ajuntament assegura que està avaluant aquesta possibilitat. ASCEN MALLÉN, usuària del parc “El que sigui incívic que el multin, que el multin i no li quedaran ganes de tornar-ho a fer. Perquè Barcelona ja no és només això, està ple de merdes de gossos i és una vergonya.” Cal tenir en compte que dades recents del Col·legi de Veterinaris de Barcelona estimen que a Barcelona hi ha una mitjana d’un gos per cada 10 persones. El Fort Pienc té uns 32.000 habitants.
Fa anys que veïns i propietaris de gossos busquen la manera de poder conviure al Parc de l’Estació del Nord. Han arribat a una proposta de consens que suposaria segregar el parc en dos i fer que la zona per als gossos sigui un espai d’esbarjo on els animals puguin anar sense lligar. I encara van més enllà, volen proposar autogestionar el parc entre els usuaris. De fet, plantegen un model innovador de zona per a gossos i propietaris, que no sigui simplement un lloc perquè els animals facin les seves necessitats.
La idea plantejada topa amb una lectura estricta per part de l’Ajuntament. Segons el consistori, l’ordenança és clara, els gossos han d’’anar lligats. Asseguren que les dues ordenances que actualment regulen l’accés dels gossos als espais públics, la de Medi Ambient i la de Protecció, són taxatives quant a l’obligació de portar els gossos lligats als parcs, llevat de les àrees especialment definides per al seu esbarjo.
Els usuaris argumenten, però, que l’espai previst per l’Ajuntament, que doblaria el pipicà actual, quedaria petit perquè en hores punta s’hi poden arribar a comptar 100 gossos. Atès que està creixent exponencialment la quantitat de gossos a la ciutat, asseguren que val la pena aprofitar que en aquest entorn hi ha prou espai per provar si aquest model funciona. Diuen que tot és voluntat política i que bé s’ha fet una excepció amb la platja per a gossos, que ha estat un èxit.