Després de més de 50 anys sense reformar-se, les fonts de la plaça de Catalunya s’han sotmès a una rehabilitacio integral i ara poden oferir espectacles amb moviment i llum. Hi ha dos horaris per veure les instal·lacions ornamentals en acció, el de primavera-estiu, amb l’espectacle programat de dijous a diumenge de 21 a 0 h, cada 30 minuts. I el de tardor-hivern, que funcionarà de 19 a 23 h, també cada mitja hora.

Els espectacles no incorporen música, com passa amb la Font Màgica de Montjuïc, però els visitants podran descarregar-se una aplicació mòbil en un futur i escoltar la música a través del telèfon.

Nou sistema de telecontrol

Les obres de remodelació es van iniciar a mitjans del mes de novembre i han comptat amb una inversió d’1,5 milions d’euros. Les intervencions s’han dut a terme tant a l’interior com a l’exterior de la infraestructura. A l’exterior s’han rehabilitat els vasos de les fonts amb la renovació integral dels circuits hidràulics de la font, mentre que a l’interior s’han renovat integralment els locals tècnics i la instal·lació elèctrica.

La rehabilitació s’ha fet implementat l’ús de les noves tecnologies enfocades al control de la font. Els aspectes més rellevants són la incorporació d’un sistema de telecontrol que permet supervisar en temps real i a distància els elements hidràulics, sistemes de seguretat, consums energètics i la qualitat de l’aigua així com gestionar les programacions dels passis de l’espectacle de forma remota.

Les Fonts Bessones de plaça Catalunya es van construir l’any 1959 i l’autor del projecte va ser Espiau Seoane, qui aleshores ocupava el càrrec de Cap de Servei de Jocs d’Aigua i Il·il·luminacions de l’Ajuntament de Barcelona.