Crits, pancartes i xiulades han anat sonant durant el discurs dels dos polítics. El tema més polèmic ha estat la massificació turística al barri, que ha donat el tret de sortida al pregó de la festa major. La plataforma Ens Plantem ha denunciat que el Poblenou s’està convertint en una zona cada cop més turística. “Demanem que el Poblenou torni a ser veïnal i que els comerços del barri s’hi quedin i no en marxin”, ha explicat la seva portaveu.

Sobre aquesta demanda i les queixes veïnals que s’han aixecat posteriorment, l’alcaldessa Ada Colau ha assegurat que entén “perfectament” les xiulades. “Quan es representa la institució, s’assumeixen perfectament les demandes veïnals”. Colau ha aprofitat l’ocasió per agrair les plataformes que defensen el Poblenou de l’especulació i ha justificat les actuacions del govern municipal. “Nosaltres vam decretar una moratòria turística i va tenir el rebuig de totes les forces, excepte de la CUP”. L’alcaldessa també ha exigit a la Generalitat que posi de la seva part per controlar el turisme i el preu del lloguer.

D’altra banda, el regidor del districte de Sant Martí també ha hagut d’escoltar protestes durant la seva intervenció. “L’any passat em vau perdonar els xiulets”, ha ironitzat. La menció que Montaner ha fet del projecte de la superilla també ha despertat la incomoditat d’alguns dels assistents, i el regidor ha dit que “estem portant endavant propostes que defensen l’espai públic de la ciutat com a llocs habitables.

A banda de la polèmica, aquest divendres ja van començar algunes de les gairebé mil activitats que es faran en el marc d’aquestes festes. Els veïns s’han concentrat al llarg de la rambla del Poblenou per donar la benvinguda a la seva festa particular amb el seguiment de la cercavila i del pregó. Les trobades geganteres, els campionats esportius, les matinades, els correfocs i la diada castellera també seran els punts atractius d’una celebració que s’allargarà fins al 18 de setembre. Una de les novetats d’aquest any és el protagonisme que tindran els elements visuals i sonors. Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona impulsa de nou una campanya de sensibilització ciutadana en relació amb les agressions sexistes, tal com ja va fer en les Festes de Gràcia o en les de Sants.