Can Cortada està construïda a partir d’una torre de vigilància de l’edat mitjana. DECLA JOAN TERMES, AV Horta “Les finestres amb forma d’arpillera demostra que era un petit castell, un lloc de defensa..” A partir del segle XII els primers propietaris hi van anar afegint annexos, fins que a principis del segle XVI ja presentava la configuració de masia. “Els Orta van anar bastint la masia, dedicant les terres a conreu, explotats per famílies. Fins que la van vendre als Cortada.” Va ser el 1711. D’aquesta família influent de Vic en va prendre el nom actual. La finca va anar creixent en importància fins a, per exemple, arribar a tenir una petita església. “Amb el temps, aquesta capella va esdevenir l’església parroquial del poble d’Horta.” Una altra mostra de la seva influència és el carrer de Campoamor, que abans s’anomenava rambla de Cortada. “Perquè acabava enfront de la masia. Doncs aquests terrenys que es van anar urbanitzant, que eren propietat dels Cortada, es van anar parcel•lant i com aquella època estava de moda el modernisme, avui tenim un bressol d’art modernista, de cases.” Va resistir la construcció de la ronda de Dalt i la urbanització de la zona pels jocs olímpics. Va ser aleshores quan es van descobrir les restes d’una antiga vila romana als terrenys de la masia. “El que vol dir que aquest territori ha estat històricament important des de l’edat mitjana i abans.” Els últims masovers van viure-hi fins a 1992. A partir d’aquell any es va reformar fins a esdevenir el restaurant actual.

Les finestres amb forma d’arpillera i els passadissos subterranis que encara hi ha demostren que Can Cortada, al barri d’Horta, no és una masia qualsevol. Els orígens de l’edifici, del segle XII, els trobem en una torre de vigilància de l’edat mitjana que encara existeix inserida dins del conjunt del mas. Al voltant d’aquesta edificació de defensa es van anar construint successivament annexos que van acabar configurant la fesomia actual de l’immoble.

Els primers propietaris van ser els Orta, que hi van construir una església dedicada a Sant Joan que va acabar esdevenint la parròquia del poble d’Horta. Això va ser entre els anys 1161 i 1215. Uns segles més tard, el 1711, els terrenys van passar a mans dels Cortada, una família influent de Vic. Després de diverses generacions de senyors i masovers, l’any 1992 l’edifici va ser reformat i es va convertir en un restaurant.

Prèviament s’havien urbanitzat els entorns de la masia per construir la ronda de Dalt i l’avinguda de l’Estatut de Catalunya entre altres infraestructures de cara als Jocs Olímpics. Va ser aleshores quan es van trobar les restes d’una vila romana als terrenys de Can Cortada. Aquest fet demostra que l’emplaçament ha tingut, des de fa segles, una certa importància a la zona.