Horta és un territori de masies. I la de Can Cortada és la que té més història de totes. LAIA COMA, Grup de Recerca de Turisme, Cultura i Territori "Està construïda sobre unes restes romanes, sobre aquests vestigis es van anar construint diferents tipus de construccions segons anava passant la història i arribem a l'edat medieval, a l'època mitjana, al segle XI, els senyors d'Horta, que eren uns senyors feudals es va crear el seu castell de defensa." Els responsables del restaurant que ara acull expliquen sovint anècdotes de l'edifici als clients gràcies a les restes d'aquella època que encara hi ha. "Aquí veiem els vestigis inferiors de la torre de defensa que hi queden..." ERNEST SOLER, restaurant Can Cortada "Inclús a la part inferior hi ha unes naus amb unes espitlleres de d'on podien disparar fletxes per defensar-se dels atacs. Cap al segle XIV i XV va evolucionant i la seva funcionalitat passa de ser una casa de tipus més residencial." D'aquesta etapa, en destaquen elements arquitectònics d'interès. "Un sistema de construcció que se li diu 'Opus espicatum', que en llatí vol dir 'construcció en forma d'ull de peix'." També l'entrada, amb forma de mig punt i amb dovella, i les finestres d'estil gòtic. "Ja era en el segle XVIII quan la família Cortada va comprar la construcció, era una família de Vic, molt benestant, amb molta influència. Hi van anar passant diferents famílies fins que l'any 94 s'hi fan unes remodelacions i es construeix l'actual restaurant." Una activitat que no impedeix reviure com era la masia de Can Cortada fa uns anys o fins i tot uns segles endarrere.

La masia de Can Cortada, a Horta, acull des de fa uns anys un restaurant. Abans d’això havia estat la residència de la influent família de Vic que encara li dóna nom i el castell de defensa dels senyors d’Horta. Si ens remuntem encara més en el temps, en trobem els orígens en l’època romana.

La masia de Can Cortada és un dels 100 indrets més interessants d’Horta-Guinardó: edificat sobre restes romanes, l’immoble es va utilitzar com a castell de defensa durant l’edat mitjana. Després es van transformar els usos i es va convertir en una casa residencial, on es van incloure finestres d’estil gòtic. Actualment, i des de l’any 1994, és un restaurant que forma part del Grup Travi on es poden tastar plats de carn, bacallà o verdures de temporada.