Els alumnes d'arquitectura de la UPC exposen un treball a la Nau Bostik. Precisament han elaborat un projecte arquitectònic per reformar aquest nou espai de creació cultural. Propostes com aquesta van omplint les 12 naus de la Bostik. XAVIER BASIANA, gestor de la Nau Bostik "Queden potser unes dos o tres naus que encara no les hem pogut atacar, però la majoria ja estan buides i ja estan amb propostes concretes." Un exemple és aquest espai de cotreball. Alguns artistes ja s'hi han establert a mesura que s'acaben d'adequar la resta de tallers per a creadors. També hi ha espai per a les entitats, exposicions de fotografia i pintura, teatre, poesia i música. El gestor de l'espai creu que el projecte cultural estarà a ple rendiment a partir de la primavera. XAVIER BASIANA, gestor de la Nau Bostik "Obrim les portes a tothom i esperem que això serà un nou referent a la ciutat de Barcelona en temes de cultura." L'ocupació d'aquests 6.000 metres quadrats, però, és provisional. Basiana té les claus de la Bostik mentre la propietària de l'espai, La Llave de Oro, així ho vulgui. Als veïns els agradaria que el projecte es consolidés en un futur. JOSEP BARBERO, president de l'AV Sagrera "Ens agradaria que es pugui mantenir, perquè seria consolidar un espai d'equipaments, tots junts, perquè doni activitat a tota aquesta zona." Qualsevol d'aquests projectes podria servir d'inspiració per a una possible consolidació de l'equipament. De moment, el gestor actual continuarà treballant per fer créixer la Bostik.

La Nau Bostik està situada entre els carrers de Ferran Turné i del Pont del Treball Digne, a la Sagrera. Fins al 2006 va ser una de les 50 fàbriques de la multinacional francesa Total, especialitzada en la producció d’adhesius. Un cop va tancar, el recinte va acollir només alguns petits tallers. Però des de l’any passat la fàbrica s’ha convertit en un espai cultural. El projecte està encapçalat per l’arquitecte i fotògraf Xavier Basiana, fundador de la Nau Ivanow i de l’Espai 30.

El recinte Bostik es composa d’una dotzena de naus industrials que en total sumen 6.000 metres quadrats. A més, disposa d’un gran espai exterior, apte per desenvolupar-hi activitats i esdeveniments a l’aire lliure. Durant gairebé 10 anys, el recinte va estar en desús i s’hi va acumular molta brutícia. Basiana, el seu equip i els veïns del barri han trigat vuit mesos a netejar-lo i adequar-ne les naus. Ara l’espai ja és apte per utilitzar-lo com a espai de creació.

El renaixement de l’espai, provisional

Des de fa dos mesos, la Nau Bostik ja ha començat a omplir-se de contingut. A més d’exposicions i reunions, l’espai ha acollit esdeveniments culturals com ‘workshops’ de dansa i concerts. La segona planta de la nau principal s’ha convertit en un espai de cotreball per a vuit creadors. Alguns d’ells ja hi han començat a treballar. I a partir de la primera s’hi engegaran nous projectes de teatre, poesia, música i dansa.

Aquests dies, els alumnes de quart curs de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la UPC hi han presentat més d’un centenar de projectes. La temàtica era comuna: havien de projectar una proposta de reforma del recinte fabril per convertir-lo en espai cultural. Ara, els responsables de l’assignatura n’escolliran els millors, que serviran per elaborar un possible projecte de remodelació en un futur.

Els gestors de la Nau Bostik tenen un acord amb la Llave de Oro. Paguen un lloguer per ser-hi i van acordar que hi desenvoluparien un projecte cultural fins que les naus s’haguessin d’enderrocar. Els terrenys estan afectats pel pla Sant Andreu Sagrera i, segons el planejament, en un futur s’haurien de convertir en pisos.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a