L’hipòdrom que hi havia a la cruïlla del carrer de Muntaner actual, entre Rosselló i Provença, va acollir un dels espectacles més sorprenents de la Barcelona de finals del segle XIX: el circ de Buffalo Bill, el Bill Wild Show. ALFRED LÓPEZ, escriptor i divulgador de curiositats “Havien estat a Londres, després a l’Exposició Universal de París i venien fins a Barcelona. Va arribar un 18 de desembre de 1889. Van venir prop de 200 indis, apatxes, sioux (...) i van venir centenars d’actors, el Sèptim de Cavalleria, vaquers, mexicans i una de les joies d’aquella època que l’Annie Oakley, que era una tiradora que on posava l’ull posava la bala.” Bufallo Bill tenia 43 anys i venia avalat per la fama del seu espectacle als Estats Units. Quan encara no hi havia ni cinemes va ser tota una atracció, amb anuncis i cartells, per a tota la ciutat. Fins i tot es van habilitar trens especials perquè l’espectacle es feia al mig del camp, lluny del centre. Però les expectatives d’èxit no es van complir al 100 x 100. ALFRED LÓPEZ, escriptor i divulgador de curiositats “El circ va haver de suspendre les seves sessions del dos al sis de gener, en plena campanya nadalenca, per culpa de la grip aquesta que va patir algun dels actors i moltes persones i perquè van baixar molt la gent que venia.” L’espectacle tenia molta força narrativa, consistia en 17 estampes de la vida americana. Hi havia cavalls i búfals, i s’hi recreava l’assetjament dels indis a una caravana i escenes conegudes com les del Pony Express o els salvaments del Setè de Cavalleria.
La visita del circ de Buffalo Bill a Barcelona va ser tot un esdeveniment, començant per l’expectativa que va crear. El xou es deia ‘Wild west show‘ (“el xou del salvatge oest”). El responsable era William Frederick Cody, conegut com a Buffalo Bill, per la seva fama de caçador i explorador. Havia combatut contra els indis però havia forjat una estreta amistat amb un dels seus líders, Sitting Bull (Toro Assegut), amb qui va muntar l’espectacle. S’anunciava que Sitting Bull l’acompanyaria, però el líder indi no va viatjar a Europa i va morir per aquelles dates.
La companyia va arribar a Barcelona el 18 de desembre de 1889 i les funcions es van estrenar el dia 21. Van venir 200 pells roges, 200 vaquers i mexicans i 200 animals, entre cavalls, búfals i bisons. L’espectacle no era barat per l’època, una pesseta la general i entre tres i cinc les preferents, però molts barcelonins s’acostaven atrets per l’exotisme. El circ va construir un hipòdrom expressament per a l’ocasió al carrer de Muntaner, amb un aforament per a 2.000 persones.
La grip va fer perillar l’espectacle
La grip va fer acte de presència durant aquelles setmanes i es van haver de suspendre les representacions del 2 al 6 de gener de 1890, en plena campanya de Reis. Els rumors apuntaven que alguns indis van morir a causa de la grip, però l’única certesa és que dos joves sioux van haver de ser atesos a l’Hospital de la Santa Creu, al Raval. S’anomenaven Charging Crow i Black Hawk, tenien 19 i 25 anys i de tots dos en consta l’alta mèdica.
Sí que va morir a Barcelona el coronel Frank Richmond, que tenia 74 anys i va quedar esgotat per la gira, i un cop mort va ser embalsamat i repatriat als Estats Units.