Les pluges d’ara fa uns dies i l’augment de les temperatures han fet esclatar la primavera arreu del país, també a ciutat. Aquest fet es fa especialment notori a causa de la floració d’algunes de les espècies que enjardinen els parcs i carrers de Barcelona.

Un dels que més crida l’atenció és l’arbre de Judes o de l’amor (Cercis siliquastrum). Es tracta d’una espècie nadiua del Mediterrani que passa força desapercebuda al llarg de l’any, a causa de la seva aparença més aviat modesta i el seu fullatge escàs, però que destaca, i molt, en el moment de la floració. Les flors, de color rosa intens neixen directament damunt de les branques i dels troncs, i les seves fulles criden l’atenció per tenir forma de cor. La floració és efímera i a la nostra ciutat s’esdevé normalment els primers dies del mes d’abril. Es creu que el nom “d’arbre de Judes” pot venir d’un mite que diu que aquest podria ser l’arbre del qual es va penjar Judes Iscariot després de trair Jesucrist.

Aquesta setmana també cal fixar-se en els plàtans ja que, a banda de treure les primeres fulles de la temporada, també és el moment en el qual floreixen. Fan unes flors minúscules, que s’aglutinen les unes contra les altres tot formant una mena de boles penjants. Un mateix arbre fa flors masculines i femenines. Les masculines són les responsables de generar el pol·len, que justament aquests dies està assolint els nivells màxims de tot l’any (4 sobre una escala de 4), tal com informa la xarxa aerobiològica de Catalunya.  Les flors femenines, en canvi, són les que s’acabaran transformant en fruits madurs a finals de l’estiu. Aquests fruits, que es mantindran damunt de l’arbre fins a principis de la primavera següent, seran els que en el moment de disgregar-se alliberaran les llavors ajudades d’un plomall. Aquest procés de dissipació sol produir algunes molèsties per irritació dels ulls o de la gola.

Els  pins que envolten la ciutat, sobretot el pi blanc, així com els exemplars plantats als parcs i jardins, també estan implicant que aquests dies els nivells de pol·len siguin màxims (4 sobre 4). Cal destacar que els exemplars masculins de pollancre també estan alliberant quantitats notables de pol·len, tot i que aquesta és una espècie força més minoritària que els plàtans o els pins al nostre entorn més proper.

Finalment, entre molts altres arbres, també ens podem fixar en les tipuanes, uns arbres que precisament ara, a principis de primavera, estan acabant de perdre les fulles. Ho fan a deshora, ja que l’han mantingut durant bona part de l’hivern. La floració d’aquests arbres procedents d’Amèrica del sud és també un espectacle a la ciutat. Per veure-la, però, encara ens haurem d’esperar unes quantes setmanes ja que s’esdevé, habitualment, pels volts de Sant Joan.