Se'ls coneix com a ulls de Déu i són amulets que es regalen a alguns nens quan neixen a Mèxic per protegir-los. Provenen de la cultura Huichol però, en aquest cas, les figures no vénen de tan lluny. Les artistes que els han fet són aquest grup de dones del casal de gent gran de Can Clos. VERA WILLINGS, directora del taller “Ho poden fer nens petits de 5 anys fins a nens de 96 anys. Cadascú té una vibració. És un treball molt de dins. Tu veus els colors que hi ha i els ha combinat gent gran. Hi ha una primavera dins el cor. L'important és deixar anar tot això.” INSERT. “Si había oscuro, después ponía uno más claro para que resaltara la combinación de colores. Ahí está el resultado.” En aquesta mostra, però, també es poden veure obres col·lectives com aquesta figura de més d'un metre de diàmetre realitzada per vuit dones del taller. ENCARNA MARTÍNEZ i CARIDAD ALONSO, talleristes “No cuesta nada. Una vez le coges el truquillo, no cuesta. Al principio a mi me costaba un poco pero luego ya no.” L'exposició es podrà veure fins al proper 24 de desembre al centre cívic de la Casa del Rellotge.

Per les dones del Casal de Gent Gran de Can Clos, els treballs manuals s’han convertit en una manera de deixar anar les emocions a través de la combinació de fils de colors. Un bon exemple són els ulls de Déu que aquests dies hi ha exposats al Centre Cívic Casa del Rellotge. N’hi ha una vintena i els van fer durant els mesos d’hivern de l’any passat. Hi ha peces teixides individualment i d’altres de forma col·lectiva. Aquest és el cas d’un dels ulls de Déu, que fa més d’un metre de diàmetre i el van elaborar entre vuit de les dones del taller.

Els colors vius són els grans protagonistes dels ulls de Déu. Aquestes creacions són pròpies de la cultura huichol, provinent dels pobles del sud-oest de l’Amèrica del Nord i de Mèxic. A l’antiguitat, aquestes artesanies es regalaven als nens en el moment de néixer per protegir-los i cada any s’hi afegia un fil per demanar salut. Amb el pas dels anys, però, han anat perdent el component religiós i ara s’utilitzen com a element de decoració.

La mostra és gratuïta i es podrà visitar a la Sala Pepita Casanelles del Centre Cívic Casa del Rellotge fins al proper 24 de desembre.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a