Encara es conserven les claus de pas antigues i part del sistema de canonades. "La Casa de l'Aigua va aparèixer a principis del segle XX i abastia d'aigua gran part de Barcelona. L'any 89, però, va quedar en desús. Des de llavors els veïns l'han reivindicat i avui el centenar de persones que han vingut a la inauguració s'han mostrat molt contentes que ja sigui una realitat." A partir d'ara aquesta infraestructura serà per a l'ús dels veïns, i hi haurà un centre d'interpretació de l'aigua i d'educació mediambiental. MARI CARMEN RODRÍGUEZ, veïna "Això ja era un lloc perdut i llavors l'hem recuperat pel barri." No obstant això, alguns aspectes de la reforma ha aixecat algunes crítiques. Des de l'Arxiu Històric de Roquetes, lamenten que la construcció d'aquesta porta ha trencat l'estructura original de l'edifici. JORDI SÁNCHEZ, membre arxiu històric Roquetes Nou Barris "Sabem que la porta gran és la que dóna a la part del darrere i no aquella entrada gran. Nosaltres consideràvem i considerem que és un trencament d'una paret amb un edifici que està catalogat" La Casa de l'Aigua forma part d'un conjunt d'infraestructures que la ciutat recupera. El pont dels Tres Ulls n'és un altre exemple. Era el punt més alt d'un antic aqüeducte sepultat des dels anys 70 i ara, l'ajuntament l'ha localitzat i ha començat les excavacions per desenterrar-lo i que es pugui visitar. IRMA ROGNONI, regidora de Nou Barris "El descobriment del pont dels tres ulls que tots els veïns dèieu hi és, hi és i l'heu de trobar, segur que el trobareu. I vinga a investigar i al final s'ha trobat. Tot això connextarà i ja connectarà amb el parc i tots els camins fins arribar al castell de Torre Baró" Encara falta temps per poder veure el projecte acabat. Es calcula que les obres per recuperar el pont dels Tres Ulls duraran uns 2 anys i costaran prop de 2 milions d'euros.

Prop d’un centenar de veïns de la Trinitat Nova han assistit aquest dissabte a la festa d’inauguració dels edificis de la Casa de l’Aigua, rehabilitats durant els darrers mesos. Abans dels parlaments de l’alcalde, Xavier Trias, i la regidora de Nou Barris, Irma Rognoni, hi ha hagut animació a ritme de batucada, un taller infantil d’elaboració de xapes i un pica-pica. Els veïns s’han mostrat satisfets per la recuperació de la Casa de l’Aigua, un espai històric que havia quedat en desús i que ara es farà servir amb finalitats educatives i museístiques, a més d’esdevenir un punt de trobada per a la gent de la Trinitat.

Fa 25 anys que la Casa de l’Aigua va deixar d’abastir el nord de la ciutat i ara s’ha convertit en un centre d’interpretació i educació ambiental, que també servirà de punt de trobada de les entitats veïnals de la Trinitat Nova. La Casa de l’Aigua són uns edificis modernistes construïts entre els anys 1915 i 1917 amb la funció de regular la xarxa de distribució d’aigua pels barris del nord de Barcelona. La remodelació de l’espai ha costat 3,9 milions d’euros i ara es vol convertir en un lloc de referència en la divulgació sobre les xarxes d’aigua corrent.

Unes obres llargament esperades

Les obres, que havien rebut algunes queixes de veïns per algunes modificacions que s’hi han realitzat, s’han centrat a reforçar l’estructura dels edificis, impermeabilitzar les cobertes dels dipòsits, arreglar desperfectes, construir un vestíbul de vidre i fusta per unir els dos edificis i arranjar els voltants per fer-hi un jardí d’ús públic. També s’ha rehabilitat el túnel que connecta la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova amb la de la Trinitat Vella, que es conserva a trams, i es preveu acabar desenterrant el pont dels Tres Ulls.

El que encara no està fet és l’edifici on estarà el nou casal del barri, també molt esperat pels veïns. Serà un espai de 928 m² ubicat al davant de la Casa de l’Aigua que necessitarà una inversió inicial d’1,5 milions d’euros i que està previst executar en el proper mandat. Segons les previsions, el lloc tindrà una sala polivalent, espais per fer reunions i tallers i una cafeteria.

La Casa de l’Aigua és un dels primers edificis construïts amb formigó armat a la ciutat. Per això, està inclòs al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de la ciutat amb un nivell C de protecció.