L’equinocci de tardor correspon a l’instant en el qual el Sol es troba sobre l’equador i els seus rajos solars hi fan un angle de 90 graus. A Barcelona l’angle resultant avui al migdia és de 49 graus, un valor mitjà entre els 72 ºC del dia del solstici d’estiu i els 25 del d’hivern.

Avui podríem dir que el nostre planeta no queda inclinat ni cap a l’hemisferi nord ni cap a l’hemisferi sud. En aquest sentit cal recordar que les estacions de l’any no són degudes al fet que la Terra es trobi més o menys lluny del Sol, sinó al fet que l’eix de rotació de la Terra és de 23,5 graus respecte del pla definit per la trajectòria de la Terra al voltant del Sol. El fet que estigui inclinada implica que, en el seu moviment al voltant del Sol al llarg de l’any, hi hagi moments en els quals l’hemisferi nord queda més exposat, o encarat als raigs solars, que d’altres. A l’estiu és quan hi queda més exposat i rep,en conseqüència, més energia. A l’hivern passa el contrari.

Avui, i també el dia de l’equinocci de primavera, el dia i la nit tenen una duració similar, tot i que no exactament igual, a bona part del planeta. Aquest dijous, a tall d’exemple, la capital catalana tindrà 12 hores i 9 minuts de llum solar, Londres 12 hores i 10 minuts, Tromso 12 hores i 20 minuts o Melbourne 12 hores i 7 minuts.

Com serà el temps d’aquesta tardor?

Pel que fa al temps d’aquesta tardor, de moment, els mapes estacionals de l’agència nord-americana NOAA apunten un octubre més sec de l’habitual al nostre entorn, i uns mesos de novembre i desembre amb precipitacions més pròximes a la normalitat. Pel que fa a les temperatures mitjanes, estimen que seran properes a les que tocaria durant el mes d’octubre però que tornarien a quedar per sobre de les normals durant el novembre i el desembre.

Les imatges animades que il·lustren aquesta notícia corresponen a la sortida de sol d’aquest dijous a Barcelona, la darrera de l’estiu astronòmic.