Aquesta és la rebuda del primer alcalde de Barcelona, Josep Marià de Cabanes, als visitants de les rutes nocturnes del Cementiri del Poblenou. D'aquesta manera els visitants inicien un viatge per la història, els espais i la cultura del recinte funerari. També coneixen detalls de com era la Barcelona del S.XIX, moment en què es va construïr el Cementiri. Entre els personatges que il·lustren aquesta passejada atípica hi trobem al Músic Anselm Clavé, l'arquitecte que va construïr el Cementiri o el Bisbe Sitjar que va ser qui el va encarregar. Les diferents escenes que trobem en el recorregut s'amenitzen amb música en directe. I com a novetat d'aquest any hi ha una representació d'un ritual funerari d'origen japonès. Aquesta, però, no és la primera vegada que s'organitzen aquestes rutes nocturnes i enguany el nombre de inscripcions ha estat més que considerable. Aquesta curiosa activitat s'ha celebrat coincidint amb la festivitat, aquesta setmana, de Tot Sants i es tornarà a repetir al començament de la Primavera.

Les atípíques passejades de nit pel Cementiri del Poblenou atrauen a un públic cada any més nombrós tal i com demostren les 1.200 persones que hi han passat durant els dies 29 i 30 d’octubre. L’activitat té com a objectiu donar a conèixer la història i la cultura d’aquest recinte funerari i també la de Barcelona mitjançant diversos personatges històrics i música clàssica en directe. Entre els amfitrions il·lustres hi ha el primer alcalde de la ciutat de Barcelona, Josep Marià de Cabanes. Cabanes, entre altres coses, va ser l’impulsor dels carruatges que transportaven els morts al cementiri que, en aquella època, estava fora de la muralla de la ciutat. La mesura buscava minimitzar els riscos a nivell de salut quan es transportaven. També hi participen el músic Anselm Clavé, l’arquitecte del recinte, Antoni Ginesi, i l’impulsor de la seva construcció, el Bisbe Sitjar. Com a novetat d’aquest any s’hi ha fet un ritus funerari d’origen japonès.

Les rutes nocturnes pel Cementiri del Poblenou tornaran quan comenci la primavera i mentrestant el recinte es pot visitar qualsevol dia de la setmana de manera individualitzada i de manera guiada el primer i el tercer diumenge de cada mes.