Barcelona ha acaparat el podi en el Concurs Millor Panettone Artesà d’Espanya 2022 i s’ha emportat tant el premi al millor panettone tradicional, per a Daniel Jordà, de la pastisseria Panes Creativos, com al millor panettone de xocolata, que ha estat per a la proposta del pastisser Eric Ortuño, de L’Atelier.
El veredicte s’ha donat a conèixer en el marc del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que entre el 7 i el 9 de novembre se celebra al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. El premi l’organitza l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona i no és la primera vegada que pastissers locals s’alcen amb el guardó.
Dos anys sense premi a Barcelona
L’edició del 2021 el premi va marxar de Barcelona i es van proclamar vencedors Yann Duytsche, de la pastisseria Dolç, de Sant Cugat del Vallès, en la categoria de panettone artesà, i Rafel Aguilera, de la pastisseria Cal Jan, de Torredembarra, que es va imposar en la categoria de panettone de xocolata, que aquell any va celebrar la primera edició. El 2020 el premi va viatjar a una pastisseria de Tarragona, la Xocosave, de Riudoms.
Les quatre edicions anteriors, entre el 2016 i el 2019, el guardó va ser per a pastissers amb seu a Barcelona. El 2016 va guanyar Yann Duytsche; el 2017, Oriol Balaguer; el 2018 el premi va ser per a la pastisseria japonesa de Takashi Ochiai, i el 2019 es va proclamar vencedor Tonatiuh Cortés, del forn Cloudstreet Bakery, al carrer del Rosselló.
Cues per comprar el millor panettone del 2019
Les setmanes posteriors a rebre el guardó el forn del número 112 del carrer del Rosselló va experimentar de primera mà els efectes de l’èxit. Diàriament es formaven cues a la porta de l’establiment per emportar-se un exemplar de panettone, una feina que no era fàcil perquè en mitja hora desapareixien la cinquantena d’unitats que es posaven a la venda, a 35 euros.
L’origen del panettone
El panettone és un dolç d’origen milanès i hi ha diverses llegendes que expliquen com va sorgir. N’hi ha una que afirma que aquest dolç va ser creat per accident per un cuiner a la mansió d’un duc milanès al segle XV. La llegenda explica que se li van cremar les postres i aleshores un dels servents va preparar un dolç alternatiu amb ous, farina, llard, cítrics i raïm. El servent es deia Toni i molts van voler copiar-li la idea sota el nom de “pa de Toni”. Hi ha una altra llegenda que explica que un jove aristòcrata va voler enamorar la filla d’un pastisser de Milà. Es va fer passar per aprenent i es va inventar un pa amb sucre amb forma de cúpula amb fruites confitades i aroma de llimona i taronja. Els milanesos van començar a demanar la seva creació, el pa de Toni, a les pastisseries de tota la ciutat. Sigui quin sigui l’origen, la clau d’un bon panettone es troba sobretot en la massa mare. Els ingredients són senzills però l’elaboració és llarga i complexa, amb molt temps de fermentació.