L’Arqueotapa és el nou esdeveniment cultural i gastronòmic del Poble-sec. A partir d’aquest diumenge i durant un mes, es pot gaudir d’una ruta de tapes que lliga la gastronomia amb l’arqueologia. En concret, l’Arqueotapa presenta 10 interpretacions en forma de tapa que ofereixen 10 restaurants del barri, inspirades en el marc del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Els restauradors han interpretat ingredients, elaboracions i mètodes de cocció d’altres moments històrics per associar el barri amb la seva història.
La proposta és una iniciativa de Menja’t Monjuïc i el Museu d’Arqueologia de Catalunya amb l’objectiu d‘unir gastronomia i cultura. Aquesta n’és la primera edició, però la intenció és que es consolidi com un espai per mantenir el lligam del teixit cultural de la zona amb la restauració.
Coincidint amb l’inici de la primavera, l’Arqueotapa se celebra del 28 de març al 28 d’abril.
10 restaturants i 10 tapes
- Archimissa Gastrobar: un plat amb cassó marinat en calent, amb salsa de nous.
- Bodega la Tieta: Cigrons amb botifarra negra i dàtils.
- Celler Cap de Suro: Moretum amb salaó de verat i xips de pastanaga amb salsa de garum amb vi.
- Carmesí: Verat escabetxat.
- Casa Xica: Nare sushi de corball, fermentada amb salsa sake kasu.
- El Carro Gros: Ceba farcida amb carn, figues seques i espècies amb salsa de bolets i ametlla.
- El Patán: Hummus de llenties i pastanaga i croqueta de rovellons.
- Lascar 74: Seitons adobats infusionats amb herbes autòctones.
- Malevo: Coca de recapte amb arengada fumada, albergínia, muhammara i un toc de menta.
- Petit Montjuïc: Faves amb comí, ceba i tomàquet.
L’Arqueotapa també organitza un concurs a través de les xarxes socials. El premi és un tast de vins per a dues persones a la Sala Roma del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Per participar-hi s’ha de compartir a Instagram una imatge de la tapa que s’hagi tastat. La Susana Ruiz, del restaurant El Patán, reconeix que la iniciativa està sent tot un èxit i que pràcticament tots els clients que entren al local acaben tastant l’Arqueotapa.
Jusèp Boya, director Museu d’Arqueologia de Catalunya, assegura que l’Arqueotapa és un exemple de com és d’important la col·laboració entre veïns “nosaltres som un museu nacional però ens considerem un museu del Poble-sec“.