Si bé són comuns els establiments on fer-se tatuatges, també ho són des de fa uns anys els centres específics d’eliminació dels dibuixos que havien d’estar al cos per a tota la vida. L’avenç de la tecnologia, amb la maquinària làser, ha permès que esborrar els tatuatges sigui més fàcil. Darrerament han obert locals d’estètica que es dediquen exclusivament a eliminar tatuatges, amb més seguretat que als mateixos llocs on es feien i més econòmic que a les clíniques mèdiques. No són centres mèdics, fet que els permet prescindir de doctors i posar preus més baixos.

Cati Pelai i el seu soci van crear Tattoo Cleaners el 2012, una franquícia repartida per tot l’estat espanyol que es dedica específicament a esborrar tatuatges. Utilitzen màquines làser que, després de diferents sessions, aconsegueixen treure els pigments i aproximar-se al color de la pell original. Ni eliminar tatuatges és nou ni la tècnica làser tampoc, però sí el negoci. “Vam veure que era possible crear un centre específic amb tecnologia avançada i a preus accessibles”, explica Pelai, que té sota la seva responsabilitat un dels dos establiments de Tattoo Cleaners a Barcelona ciutat. També és l’encarregada de formació dels professionals que treuen tatuatges a la franquícia, que necessiten tenir una acreditació sanitària per fer-ho.

El fet de ser un centre d’estètica -i no mèdic, com ho són les clíniques- els permet posar uns preus més baixos i gaudir de menys normatives. “Si tu fas un tractament que deixa una cicatriu, el més normal és que hi hagi una regulació”, considera Jaume Tufet, responsable de la clínica Tufet. El doctor assegura que, a diferència de la depilació amb làser, l’eliminació de tatuatges pot provocar una lesió a la pell i subratlla que les administracions hi haurien d’actuar.

Els preus de cada sessió són variables, així com les sessions necessàries per fer el tractament sencer. Varien, sobretot, en funció de la grandària del tatuatge. El nombre d’intervencions, segons Tufet, sempre és superior a tres i pot arribar a les 10, a un preu a partir de 90 euros. En canvi, a Tattoo Cleaners les tarifes són la meitat.

L’augment de centres d’eliminació de tatuatges i d’adaptació de clíniques mèdiques a l’oferiment d’aquest servei és creixent, també, per l’augment de la demanda. Molta gent es penedeix d’aquella figura que es va voler marcar al cos quan era adolescent o de la data o lletra de la parella que ha acabat frustrada. Altres motius, però, tenen a veure amb la recerca de feina. Sectors com la banca, empreses de consultoria i hostaleria són molt reticents a contractar persones amb tatuatges. Ho indica Raquel Izquierdo, directora de serveis d’Adecco: “Portar un tatuatge al coll o als dits pot causar un prejudici.”