El 25 d’agost del 2020 Leo Messi va enviar un burofax adreçat a l’aleshores president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, amb la clara intenció d’abandonar el club per fitxar per un altre equip. No volia seguir més al Barça. Messi finalment es va quedar, però la relació entre l’astre argentí i el club blaugrana va quedar, tot i no saber-ho encara, tocada de mort. Aquesta és la cronologia d’aquest darrer any de Leo Messi i el Barça.

Un mes frenètic

Des de l’anunci del burofax fins a la continuïtat de Leo Messi al Barça la temporada 2020-21 va passar un mes, un mes frenètic per a totes les parts implicades. Leo Messi va adduir que tenia una clàusula en el seu contracte que el deixava marxar lliure quan finalitzés la temporada. El Barça, a través del seu president, Bartomeu, va respondre al futbolista que aquesta clàusula s’hauria hagut de fer efectiva abans del 10 de juny, un mes i mig abans de la data del burofax de Messi.

Messi entrevista vull marxar
Goal.com

Amb l’esclat de la pandèmia de la covid-19 i la finalització de la temporada de futbol el 19 de juliol del 2020, Messi entenia que la data d’aquesta clàusula havia d’ampliar-se. El Barça no ho va entendre així i finalment Leo Messi, després d’una reunió amb el seu pare i el president Bartomeu, va decidir continuar al club una temporada més fins a la finalització del contracte. Havia començat el mes de setembre i el futbolista argentí es va tornar a entrenar amb el grup el 7 de setembre del 2020, a les ordres del nou entrenador, Ronald Koeman.

Josep Maria Bartomeu, a la corda fluixa

En aquells dies convulsos, Josep Maria Bartomeu va deixar caure al seu entorn més proper que si “ell era el problema perquè Leo Messi continués al Barça, estava disposat a fer un pas al costat“. Aquestes intencions van arribar als mitjans de comunicació, que se’n van fer ressò. El pas al costat no va caldre en aquell moment, però el president tenia molts detractors i la seva gestió estava molt debilitada. Aquesta va ser la llavor per presentar la famosa moció de censura que va apartar definitivament de la presidència Josep Maria Bartomeu.

Leo Messi Bartomeu reunió
Bartomeu

Moció de censura i dimissió de la junta directiva de Bartomeu

El 7 d’octubre del 2020, els impulsors de la moció de censura contra Bartomeu van presentar 16.521 signatures vàlides, per tant la moció havia estat acceptada a tràmit. A finals del mes d’octubre es va produir el que ja semblava inevitable, la dimissió en bloc de la junta directiva de Josep Maria Bartomeu. El Barça va quedar en mans d’una junta gestora que havia de convocar eleccions en un període de tres mesos. S’hi van presentar fins a nou candidatures, i finalment van passar el tall per convertir-se en precandidats a la presidència tres aspirants: Toni Freixa, Víctor Font i Joan Laporta, el més ben posicionat.

Gener del 2021: Leo Messi pot negociar amb altres equips

Des del dia 1 de gener del 2021, Leo Messi era lliure per negociar el seu futur amb altres clubs, just sis mesos abans d’expirar el seu contracte amb el Barça. També va generar polèmica la publicació del seu contracte i els guanys que va obtenir Messi des de l’any 2017, més de 500 milions d’euros.

Les eleccions del Barça van quedar fixades per al diumenge 7 de març del 2021.

Març del 2021: Joan Laporta guanya les eleccions a la presidència del FC Barcelona

Vuitenes eleccions a la història del Barça i Leo Messi, un culer il·lustre, va anar a votar amb el seu fill gran, Thiago. Joan Laporta en va sortir vencedor, i va encetar així una segona etapa com a president del FC Barcelona, amb la ferma convicció que una de les prioritats era la continuïtat del futbolista argentí al primer equip del Barça. Així ho va expressar en la presentació de la nova junta directiva, el mes d’abril del 2021.

Messi Argentina Copa America

Mesos d’incertesa

Després d’uns mesos d’abril i maig d’incertesa respecte a la decisió de Leo Messi i si Laporta estava fent progressos perquè l’argentí continués, va arribar la fatídica data del 30 de juny del 2021, el dia en què expirava el contracte de Leo Messi amb el Barça.

A principis del mes de juliol, el president, Joan Laporta, va afirmar que tot anava ben encaminat per a la renovació de Leo Messi. Tres dies després, l’argentí va guanyar la Copa Amèrica amb la seva selecció.

A finals de juliol, Leo Messi va tornar a Barcelona de les seves vacances amb la família i semblava que la continuïtat estava assegurada.

L’agost ho canvia tot

Els límits salarials que marca la Lliga espanyola eren un dels esculls de la nova directiva per encabir Leo Messi en la massa salarial del primer equip blaugrana. La difícil situació econòmica del Barça també complicava seriosament l’operació de renovació. Tot i amb això, Javier Tebas, el president de la Lliga de Futbol Professional, va anunciar un acord amb l’empresa CVC, un fons internacional que havia d’injectar 2.700 milions d’euros a la competició. Aquest fet podia facilitar la nova contractació de Leo Messi amb el Barça.

El dia 5 d’agost, ni límits salarials ni la voluntat de quedar-se de Leo Messi al Barça, no es podia assumir la seva fitxa ni encabir-lo a la plantilla actual. Messi va haver de dir adeu a 21 anys de carrera blaugrana d’un dia per l’altre. El club blaugrana va adduir “obstacles econòmics i estructurals” per decidir no comptar amb el millor jugador de futbol tots els temps.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a