Un cop confirmada la lesió de Gavi amb la selecció espanyola —trencament del lligament encreuat del genoll dret—, hem anat a buscar a un dels millors experts en aquest tipus de lesions, el doctor Ramon Cugat, traumatòleg i soci fundador de l’Instituto Cugat. Ell, a més, és un dels caps mèdics de la Mutualitat de Futbolistes i ningú millor per explicar què cal fer davant una lesió del del lligament encreuat anterior del genoll dret i quin seria el millor tractament.

Operació i una recuperació de gairebé un any

El doctor Ramon Cugat assegura que a la Mutualitat de Futbolistes acostumen a tractar “entre 900 i 1.400 lesions de lligaments encreuats” i, per tant, asseguren que tenen molta experiència en els motius que hi ha darrere d’aquestes lesions i quin tractament s’ha de seguir.

Pel doctor Ramon Cugat, les lesions de lligaments encreuats es poden produir de manera directa, per un fort impacte, o de manera indirecta, per un moviment del genoll mal fet. En el cas de Gavi podríem estar parlant de totes dues, ja que el blaugrana va rebre una forta entrada del jugador georgià Lochoshvilli i després quan van tornar al terreny de joc, ja no va poder continuar.

Això sí, sigui quin sigui el motiu de la lesió, en el cas de Gavi, tot indica que va ser un mal moviment del genoll que va anar cap a dins amb una rotació i un trencament del lligament.

El doctor Cugat assegura que, en lesions dels lligament encreuat anterior “el més convenient és l’operació de forma immediata si l’estat del genoll ho permet”, alhora afirma que “la fatiga del genoll pot haver estat la responsable del genoll i que acumular molts minuts de joc pot provocar aquesta fatiga”. Això sí, el doctor envia un missatge d’optimisme ja que “en tractar-se d’un jugador jove, el desgast del cartílag és molt poc i tot és més fàcil”.

Respecte al període de baixa, per Cugat, “hauria d’estar entre els 9 i els 10 mesos de baixa per evitar possibles recaigudes. Tot i que nosaltres, en aquests casos, recomanem un periode que va dels 10 als 11 mesos”. Això sí, ha recordat casos com el de Xavi Hernández, que va recuperar-se “en 4 mesos i tres setmanes.”