Copa Amèrica de vela a Barcelona Emirates Team New Zealand guanya i els vaixells l'acompanyen fins al port

(Redacció/Josep Margalef-EFE)- La 38a Copa Amèrica de vela ja ha començat el compte enrere. L’Ineos Britannia es va convertir en el primer desafiador del guanyador, l’Emirates Team New Zealand, i tots dos ja estan treballant per redactar la nova normativa per a la propera edició de la competició esportiva més antiga del món. Aquesta setmana es podrà conèixer la data i, en uns tres mesos, aproximadament, la ciutat que acollirà l’esdeveniment.

Les opcions de Barcelona

Grant Dalton, CEO de la 37a Copa Amèrica a Barcelona i del Team New Zealand, guanyador de la competició, es reunirà amb la classe política catalana en les properes setmanes. Dalton ha de valorar amb els diferents actors de la classe política catalana les opcions que Barcelona torni a ser la seu.

Segons ha pogut saber EFE, Barcelona disposarà d’un temps per definir-se, encara que altres ciutats espanyoles com València estan disposades a rebre la competició amb els braços oberts.

La 38a Copa Amèrica, el 2026 o el 2027

David Blakey, vicecomodor del Royal New Zealand Yacht Squadron d’Auckland, club que representa el Team New Zealand, ha explicat a EFE que si la propera Copa de l’Amèrica se celebrés “en dos o tres anys (2026 o 2027)“, la seu hauria de tenir ja preparada “una infraestructura per albergar un esdeveniment d’aquesta magnitud”.

“El que estem escoltant és que hi ha diversos llocs que estan disposats a presentar la seva candidatura per ser considerats la propera vegada. També es tracta de saber quines àrees o quins llocs tenen les millors condicions per navegar, el millor entorn i la millor infraestructura”, ha remarcat Blakey.

Cal recordar que el Team New Zealand va triar Barcelona com a seu de la 37a Copa, amb el pagament previ d’un cànon de 70 milions d’euros, i superar rivals com Màlaga o la ciutat irlandesa de Cork.

L’opció de l’Aràbia Saudita

En molts mitjans es va especular amb la possibilitat que la ciutat saudita de Jidda fos amfitriona en el futur, atesos els grans esforços del regne saudita per atreure esdeveniments esportius d’alt nivell com la Fórmula 1, els circuits mundials de tenis o de golf.

Ja al desembre, Jidda va ser seu d’una de les sèries preliminars de la Copa amb els AC40, però el Deed of gift, document fundacional de la Copa de l’Amèrica, indica que quan la Copa es disputi a l’hemisferi nord s’ha de celebrar entre el 1 de maig i el 31 octubre. En aquest període de temps les temperatures en aquesta àrea del golf es mouen entre els 36,4 ºC i 34,5 ºC i el vent oscil·la entre els 3,4 i 3,1 nusos (6,6-5,5 km/h).

En la conversa amb EFE, Blakey no s’ha referit només a aquests dos factors en particular, però ha concretat: “També cal incloure la viabilitat comercial i logística depenent de l’hemisferi en què es farà l’esdeveniment”.

Nova Zelanda?

Si fos a l’hemisferi sud, la data de celebració abraça de l’1 de novembre al 30 d’abril. El govern de Nova Zelanda ja ha anunciat que és “massa aviat” per discutir si podria presentar una candidatura per albergar la 38a Copa. Tot i que Dalton va dir que la competició no tornaria al seu país, les opcions de Nova Zelanda passen per un canvi de posició del govern neozelandès i també de l’ajuntament d’Auckland, després que el 2021 van fer una oferta per ser seu que va ser rebutjada per l’equip de Nova Zelanda.

Però els neozelandesos estan movent fitxa perquè la Copa torni al seu país, on la vela és una religió esportiva, només una mica darrere del rugbi. Així, el líder de l’oposició, Chris Hipkins, ha insistit aquesta setmana a Auckland que Nova Zelanda hauria d’albergar la propera Copa Amèrica, però el primer ministre neozelandès, Christopher Luxon, de moment no mou fitxa.

En una entrevista amb EFE fa uns dies, Grant Dalton va explicar que tot passa per l’interès dels diferents estaments del seu país per acollir la propera competició de vela, però ha insistit que el primer pas ha de sortir de les àrees polítiques. L’última protagonista a intervenir-hi ha estat l’exprimera ministra Helen Clark —padrina de l’AC75 Taihoro neozelandès—, que ha estat a Barcelona a títol privat. Clark ha afirmat als mitjans neozelandesos que els arguments a favor del finançament públic per organitzar una futura Copa Amèrica són tan sòlids com quan el seu govern era un patrocinador important.

Per això ja ha demanat al sector públic i privat que presentin una oferta conjunta per tornar a ser amfitrió a Auckland. “La meva opinió és que el govern anterior ho hauria d’haver fet millor i, òbviament, qualsevol govern de Nova Zelanda hauria de fer un esforç per millorar el perfil increïble que això li atorga”, ha dit.

La propera cita encara no està fixada, però podria tenir lloc el 2026, any en què se celebraran també les properes eleccions generals a Nova Zelanda, per la qual cosa l’assumpte podria convertir-se en un l’eix de la campanya política, en un dels països amb més embarcacions per persona del planeta. A Barcelona, les eleccions municipals són el 2027 i també podria tenir pes polític.