Million Dollar Baby

El confinament de la població per culpa del coronavirus s’ha ajuntat amb la impossibilitat de practicar qualsevol esport i, per tant, de veure’l des de casa. Un moment ideal, doncs, per revisar algunes pel·lícules i sèries ambientades en el món de l’esport.

 Boxa i cinema, una parella inspiradora

La boxa i el cinema sempre han maridat a la perfecció. El quadrilàter ens ha deixat grans històries que s’han guanyat crítica i públic per K.O. ‘Rocky’, escrita i protagonitzada per Sylvester Stallone, és la lluita d’un boxejador italià dins i fora del ring. Tot i que la sèrie ha anat perdent qualitat amb les successives seqüeles, la primera pel·lícula és una gran història. Inoblidable la baralla entre Rocky i Apollo, l’antagonista.

Els cops que més mal fan, però, són els de la vida. Com a ‘Million Dollar Baby’, en què una boxejadora lluitarà per complir el seu somni i trencar el mur masclista. Dirigida per Clint Eastwood i protagonitzada per Hilary Swank, aquest film del 2004 es va emportar els Oscars a la millor pel·lícula, direcció, actriu i actor secundari per Morgan Freeman.

‘Toro Salvaje’, amb un excels Robert De Niro, que es va haver d’engreixar 30 quilos per fer el paper protagonista, mostra les dues cares de l’èxit. La brillant, però també la més fosca. La direcció de Martín Scorsese i l’elecció del blanc i negre li van com anell al dit a aquesta història biogràfica de Jack la Motta. Una ascensió al cim i una caiguda a l’infern.

El bàsquet i el cinema: humor i redempció

Si el teu esport és el bàsquet, passaràs una bona estona amb la família i ‘Spacejam’. De la unió del més gran, Michael “Air” Jordan, i els Looney Tunes, només en pot sortir diversió. Una pel·lícula que barreja animació tradicional i actors reals i que va reventar les taquilles el 1996. Per si no hi havia prou amb l’aparició de Jordan o Bugs Bunny, l’actor de culte Bill Murray apareix fent d’ell mateix. Tot un encert.

Més commovedora però també divertida és ‘Campeones’. Un equip de jugadors amb discapacitat intel·lectual acabarà obrint els ulls a un entrenador ple de rancúnies. Superació i sentit de l’humor per la gran triomfadora dels Goya del 2019. El film dirigida per Javier Fesser es va endur el premi a la millor pel·lícula i al millor actor revelació per Jesús Vidal.

Imperdible també, el viatge redemptor de Vlade Divac a casa del malaurat i gran Drazn Petrovic. ‘Hermanos y enemigos’ intenta posar llum a la descomposició de l’antiga Iugoslàvia i la guerra dels Balcans a través de la relació entre dos vells amics i estrelles de l’NBA. Història, política i esport es donen la mà en un dels documentals esportius més brillants.

Pel·lícules de culte

La gran banda sonora de Vangelis a ‘Carros de Foc’ ja paga la pena per veure un film centrat en la rivalitat de dos atletes als Jocs Olímpics del 1924 i amb rerefons de conflictes religiosos. Inspirada en la rivalitat real dels britànics Harold Abrahams (anglès i jueu) i Eric Liddell (escocès i protestant presbiterià), aquest film va aconseguir quatre Oscars el 1982. Entre els quals, el de millor pel·lícula.

També paga la pena veure l’actuació de Paul Newman a ‘El Buscavidas’. El billar és el fil conductor que uneix l’èxit i el fracàs i que la inseguretat del protagonista està a punt de tallar. Un actor etern, una gran fotografia en blanc i negre i el món del billar i les apostes són el còctel perfecte per fer d’aquest drama de Robert Rossen una pel·lícula de culte.

Més recent però que també ha esdevingut un film de culte: ‘El Gran Lebowski’. Els germans Coen fan servir les bitlles com excusa per riure sense parar amb les aventures interpretades per Jeff Brigdes. Personatges excèntrics i un protagonista ple de carisma però sense grans objectius a la vida, fan d’aquesta una comèdia molt recomanable.

L’esport femení com a protagonista

L’esport femení cada cop té més adeptes però el 2002, quan es va estrenar ‘Quiero ser como Beckham’, malauradament era més minoritari. Aquesta pel·lícula trenca tòpics misògins i racistes amb un divertit humor anglès.

Però si realment sou amants del futbol femení, no us podeu perdre ‘Dare to Dream: The Story of the U.S Women’s Soccer’. Un documental que narra l’ascens de la selecció nord-americana, les reines indiscutibles d’aquest esport. A través de grans mites del futbol femení com Brandi Chastain o Mia Hamm, s’explica com aquest país va passar de l’ostracisme a finals del 80 fins a aconseguir segona medalla d’or als Jocs Olímpics. En anglès però sencer a YouTube.

Les sèries s’apunten a fer esport

Si les pel·lícules se’t fan curtes, el millor són les sèries. Els més culers no es poden perdre ‘Match Day’. Vuit episodis sobre el Barça de la temporada 2018-2019 per reviure grans nits com la del Bernabéu… i grans desfetes com la de Liverpool.

A ‘All or Nothing’ el principal protagonista és el Manchester City de Pep Guardiola però també hi surten la selecció del Brasil o els All Blacks, la selecció de rugbi de Nova Zelanda, entre d’altres. Vuit episodis en què, com a ‘Match Day’, es poden veure les interioritats d’equips d’elit. Unes imatges que fins fa poc semblaven impossibles de gravar.

Tots aquests protagonistes són guanyadors, però que passa amb els perdedors i que són la gran majoria? A ‘The Losers’ descobrim la història d’esportistes que no van poder arribar al cim per entendre que no tot a la vida és guanyar.

‘Equip petit’, gran curt

I per acabar un miniregal. ‘Equip Petit’ és un curt fet a casa nostra i que emociona i fa somriure a parts iguals. Un equip de nens i nenes que no ha aconseguit marcar un gol en tota la temporada i com els seus pares els donen suport.

Comparteix a: