Els clubs de rugbi de Barcelona s’han unit per firmar un document conjunt en què posen de manifest la poca implicació de l’Ajuntament en aquest esport, que es troba, segons diuen, en un moment de desenvolupament global a tot el món. La manca d’instal·lacions és una de les raons principals d’aquest estancament o fins i tot disminució en alguns casos de practicants de rugbi.
El manifest dels clubs de rugbi
Els 10 clubs de rugbi de la ciutat han signat un document en què destaquen cinc punts importants:
- Denuncien la promesa incomplerta per part de l’Ajuntament de la creació d’una instal·lació dedicada al rugbi.
- Adverteixen del perill de la continuïtat de l’estadi de la Foixarda per les seves afectacions urbanístiques i el risc imminent d’eliminació del camp de rugbi de les pistes universitàries de la UB per ubicar-hi el nou Hospital Clínic. A més a més denuncien que les instal·lacions de la Teixonera segueixen amb vestuaris i grades provisionals des de fa 10 anys.
- Constaten les inversions de la ciutat en esdeveniments importants com la Copa Amèrica de vela, els Jocs Olímpics d’Hivern o la Volta Ciclista a Espanya, mentre que el rugbi de la ciutat s’esllangueix en unes instal·lacions que n’impedeixen el creixement.
- Reclamen l’acompliment de la garantia de la continuïtat dels camps de rugbi de la ciutat i la creació d’un de nou.
- Demanen també que la Federació Catalana de Rugbi intercedeixi davant de l’Ajuntament de Barcelona per tal de capgirar el tracte que consideren negatiu del consistori cap a aquest esport.
La comparativa amb Madrid
Els clubs de rugbi de Barcelona han volgut comparar la situació del rugbi actual a la ciutat amb la de Madrid. Mentre que Barcelona té 10 clubs de rugbi i quatre instal·lacions esportives, la capital suma 17 clubs i 13 camps on practicar-lo. També destaquen que en els últims anys Barcelona ha tingut un augment poc significatiu del 2,5 % de llicències mentre que Madrid ha crescut un 17 % entre els anys 2016 i 2019 (les últimes dades de què disposen). El cas és que la ràtio de les dues ciutats és similar, un jugador de rugbi per cada 1.000 habitants, però la comparativa pel que fa als camps és molt diferent: a Madrid hi ha un camp per cada 281 jugadors i a Barcelona, un per cada 504.