El Barça continua tenint problemes amb el marge salarial de cara la temporada 2023/2024. Davant d’aquesta situació, RAC1 ha avançat que el president, Joan Laporta, està estudiant l’opció d’avalar amb diners personals dels directius del club per tal de poder fer algunes inscripcions de futbolistes. Aquesta fórmula ja es va fer servir amb Jules Koundé, que va ser inscrit a la Lliga gràcies a l’aval de Laporta i del tresorer del Barça, Ferran Olivé.

Segons la informació de RAC1, el Barça estaria estudiant aquesta opció per dur a terme les inscripcions de jugadors com Sergi Roberto, Marcos Alonso o la del proper fitxatge, Iñigo Martínez.

Per què el Barça està excedit en límit salarial?

Fa uns dies, Gerard Piqué, exjugador del Barça, es feia una pregunta en ple directe de la Kings League que també es plantegen molts culers: “Com pot ser que el Barça no tingui marge salarial si han marxat jugadors com Busquets, Alba, Griezmann, Coutinho o Piqué?” La resposta rau en diverses raons econòmiques, com per exemple la caiguda d’ingressos, i també pel nou reglament de La Lliga.

En primer lloc, cal entendre què és la massa salarial i el límit salarial. El límit salarial és la norma que estableix La Lliga i que marca el que pot gastar cada club en salaris esportius. La fórmula per calcular el límit salarial és senzilla: a tots els ingressos del club se’ls ha de restar la despesa estructural que no són salaris esportius. La diferència entre aquestes dues quantitats és el límit salarial. És a dir, si el Barça té uns ingressos de 750 milions d’euros, i la despesa estructural del club és de 350 milions, el límit salarial queda fixat en 400 milions d’euros.

De fet, segons va revelar ahir l’expert en economia esportiva Marc Ciria l’Onze, de TV3, una de les urgències del club és reduir els costos estructurals del Barça, que són d’uns 300 milions d’euros, les més altes d’un club a Europa.

La Lliga veta les palanques econòmiques del Barça

Un dels principals problemes del Barça és que els seus ingressos han disminuït respecte al 2019-2020, en l’última temporada prepandèmica. Ara com ara, la massa salarial esportiva del Barça continua sent d’uns 540 milions d’euros, i en superar el límit que estableix la Lliga, el club es veu abocat a la norma del 40 %, és a dir, que de cada 100 euros que surten del club només en pots destinar 40 a un nou fitxatge o salari.

A més, La Lliga ha canviat les normes en plena temporada i les palanques econòmiques de l’estiu passat ja no podran comptabilitzar-se per “fair play” financer.