JOSEP LLUÍS LAYOLA, participant de la Titan Desert "Jo el 2004 quedo afectat en el 55% del cos. En un any vaig passar des de la cadira de rodes fins a les crosses i, finalment, el bastó, però fent rehabilitació pràcticament cada dia una estoneta, era gairebé com una obsessió per recuperar la mobilitat, intentar recuperar el tacte, la força. Prenc 3.300 pastilles per al dolor neurològic a l'any, i això és el que em permet atenuar aquest dolor i poder fer activitat física, que és una altra forma d'atenuar el dolor. Gràcies a l'esport he aconseguit viure una vida increïble, diferent a la que jo tenia previst amb 26 anys, quan vaig rebre el primer 'pal', i amb 34, quan em van diagnosticar definitivament, però he viscut aventures molt interessants, com per exemple la Titan Desert. Molta duresa, un prova molt dura, definitivament ha estat així, un 25% dels participants no l'han poguda acabar. Afortunadament volia acabar entre els 100 primers, tenia el meu punt competitiu, i vaig acabar en la posició 88, que no està gens malament per a una persona que està afectada i, de fet, sóc la primera persona que finalitza la Titan amb esclerosi múltiple en individual."

Quan parles amb el Josep Lluís, t’adones que té ganes d’explicar-te tot el que fa referència a la seva malaltia, a la forma com ha aconseguit superar els entrebancs que li ha posat la vida i com l’esport està aconseguint mitigar els efectes d’una esclerosi múltiple. La Titan Desert ha estat, potser, el cim de l’iceberg, però no ha estat l’únic repte superat per aquest barceloní de 43 anys. Ha aconseguit acabar un ironman (3,8 quilòmetres nedant, 180 en bicicleta i una marató) i proclamar-se Campió d’Espanya de Llarga Distància a Calella el 2013, però també ha sumat medalles en diferents proves de triatló i bicicleta. Tot això amb dolors diaris provocats per la malaltia que pot minvar gràcies a la medicació i que li permet afrontar els entrenaments.

Les circumstàncies han convertit la seva vida en un cercle virtuós que el fa conviure amb l’esclerosi d’una manera que mai no hauria pensat. El Josep Lluís és un exemple de superació i de sacrifici i val la pena conèixer el seu testimoni com a prova que, tal com diu l’eslògan que duu a la samarreta, “Sí se puede”. Per cert, la participació a la Titan Desert va ser gràcies a la beca Persigue tus sueños, de l’empresa GAES. Per ell, que s’entrena com un professional, el somni s’ha fet realitat, i continua.